Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Somali, Türkiye ile imzaladığı 10 yıllık Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması’nı onayladı

Somali, Türkiye ile imzaladığı 10 yıllık Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması’nı onayladı. Böylece Türkiye, Somali donanmasını eğitecek ve ekipmanlarla donatacak. Ayrıca Türkiye, Somali kıta sahanlığında savaş gemisi bulundurabilecek.

Somali, Türkiye ile yapılan 10 yıllık “Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması”nı onayladı.

Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre, anlaşma kapsamında Türkiye’nin Somali donanmasını eğiteceğini ve ekipmanlarda donatacağını söyledi.

Afrika’nın en büyük kıyı şeridi ülkesi olan Somali’de Barre, bu anlaşmanın denizlerdeki terörizmi, korsanlığı, yasadışı avlanmayı ve zehirli atıkların atılmasını engellemeye yardımcı oalcağını söyledi.

Barre aynı zamanda Türkiye’nin “güvenilir ve gerçek bir dost” ülke olduğunu da sözlerine ekledi.

Basına konuşan Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye’nin bugüne kadar Somali’ye kaynak yardımında ve insani yardımlarda bulunduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye’nin Somali’nin güvenlik güçlerinin eğitilmesinde de yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

İsmini vermek istemeyen bir yetkili, anlaşmanın Türkiye’nin Somali kıta sahanlığında savaş gemileri bulundurmasını da içerdiğini aktardı.

Somali ve Etiyopya arasında gerginlik artıyor

Türkiye ile Somali arasındaki bu anlaşma, Somali’nin Etiyopya ile arasındaki artan gerginlikten sonra geldi.

Mahmud, Türkiye ile yapılan bu anlaşma Etiyopya’ya karşı kurulmuş bir işbirliği olmadığını ve Etiyopya’nın güvenliğini hedef almadığını belirtti.

Somali ile Etiyopya arasındaki gerginlik, Somaliland ile Etiyopya arasında imzalanan mutabakat metni ile arttı. Somaliland’ın aktardığına göre Etiyopya ile yapılan anlaşma doğrultusunda Etiyopya Somaliland’ın bağımsızlığını kabul edecek. Somali ise Somaliland’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor.

Anlaşma Türkiye’de 8 Şubat’ta imzalanmıştı

İki ülke arasındaki anlaşma 8 Şubat’ta Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Somali Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Nur arasında imzalanmıştı.

Güler ise 8 Şubat’ta yaptığı açıklamada anlaşmanın “iki ülke arasındaki ikili askeri ilişkilerin gelişmesine” yardımcı olacağını söyledi.

Somali’ye birçok ülke askeri destek sağladı

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Eritrea, uzun yıllar boyunca Somali’deki askerleri eğitti. Bunun sebebi, Somali’de iç çatışmadan sonra ordunun kendi kendini yeniden inşası imkanın olmamasıydı.

Türkiye, Eylül 2017’de Somali’ye yurtdışında kurduğu en büyük askeri eğitim merkezini kurdu.

Geçtiğimiz hafta ise Somali hükümeti ve ABD, bir mutabakat metni imzaladı. Anlaşmaya göre Somali’de, ABD’nin eğittiği elit Somali Ulusal Ordusu için beş askeri tesis kurulacak.

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Türkiye’de bir kuryenin ölümüne neden olmuş ancak para cezasına çarptırılmıştı

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, 30 Kasım’da İstanbul’da Yunus Emre Göçer’in kullandığı motosiklete arkadan çarpmıştı.

Göçer, kaza sonrası kaldırıldığı hastanede 6 Aralık’ta hayatını kaybetmişti.

Açılan dava sonucunda Mahmud önce “taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra bu ceza 27 bin 300 lira adli para cezasına çevrilmişti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise dava sonucu hakkında şu yorumu yapmıştı:

“Şikayetçinin vazgeçmiş olması böyle bir sonuç doğurdu.”

Kaynak: VOA

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.