Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

STK’lar Diyarbakır’da Kürt sorunu için buluştu | Nahit Eren: “Sadece güvenlikçi politikalar değil, şiddet de çözüm getirmiyor”

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri, Diyarbakır’da Kürt meselesinin çözümünü bir kez daha masaya yatırmak için bir araya geldi. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, sadece güvenlikçi politikaların değil, şiddetin de çözüm getirmediğini söyledi.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’nun çağrısı üzerine baro, ticaret ve sanayi odaları, tabip odaları, sendika ve oda temsilcileri, “Kürt meselesinde çözüm için sivil toplum buluşması” adı altında bir araya geldi.

Platform sözcüsü Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmada, bölgedeki bütün STK temsilcilerinin bu kadar yoğun katılım göstermesinden memnun olduklarını söyledi. Turan, toplantının sonuç bildirgesini 26 Şubat Pazartesi günü açıklayacaklarını aktardı.

“Kürt meselesinin salt seçimde gündeme gelmesinden rahatsızız”

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ise Kürt sorunun çözümüne ilişkin STK’lar olarak sürekli görüşlerini paylaştıklarını ama ilk defa bu kadar ciddi bir katılımla karşı karşıya olduklarını söyledi:

“Neden bu toplantıyı yapıyoruz? Nitekim tartışacağız ama Kürt meselesinin salt seçim süreçlerinde gündeme getirilmesinden rahatsızız. Sorunun çözümüne yönelik salt güvenlikçi yaklaşımları da kabul etmiyoruz. Bu mesele tarihi, toplumsal, siyasi bir meseledir. Toplumun büyük beklenti içinde olduğu çözüm süreci istenildiği gibi sonuçlanmalı. Bana göre herkes Kürt meselesinde sorumluluk almalı. Kürt sorunu bütün sorunların mihenk taşıdır. Bu ülkedeki tüm sorunların çözümü Kürt sorununda düğümleniyor. Kürt meselesini çözemezsek demokrasi, özgürlükler sorununu da çözemeyiz. Biz herhangi bir aktörün tarafı değiliz. Biz ağırlığıyla can yakan bu sorunun çözümü için bir araya geldik. Bu acıyı yakından hissediyoruz.”

“Sadece güvenlikçi politikalar değil, şiddet de çözüm getirmiyor”

Eren, şiddetin de sorunun çözümünde bir sonuç üretmeyeceğine inandıklarını ifade etti, “Diyalog içinde barışçıl bir çözüm için bir araya geldik. Buradan çıkan sesin Meclis ve iktidar nezdinde bir karşılığı olur. Bu çatışmadan hâlâ güç devşiren odaklar olduğunu da biliyoruz. Onlarla baş edecek güçte olduğumuzu da biliyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.