Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamas liderlerinin yeni ev sahibi Türkiye mi olacak?

Amwaj Media’dan Ali Bakir ve Nesibe Hicret Battaloğlu’nun haberine göre Türkiye, İsrail-Hamas arasında olası bir ateşkes durumunda Hamas liderlerine ev sahipliği yapmayı değerlendiriyor. Türkiye kanadında bu konuda bir uzlaşı sağlanamazken Hamas liderlerinin de sınır dışı edilmeyi kabul edeceği yönünde kesin bir bilgi bulunmuyor.

İsrail hükümeti, çeşitli Hamas liderlerinin sınır dışı edilmesini ve başka ülkelere gönderilmesini içeren bir ateşkes anlaşması hazırlıyor. İsrail hükümetinin, Hamas liderlerinin gönderilmesini istediği potansiyel ülkeler ise Cezayir, Katar veya Suudi Arabistan.

Buna ek olarak İsrail hükümeti Katar’a, başkent Doha’daki Hamas ofisinin kapatılması ve Filistinli liderlerin ülkeden sınır dışı edilmesi için baskı yapıyor. Bu nedenle Katar, Hamas liderlerine daha fazla ev sahipliği yapmak istemiyor.

Amwaj Media’dan Ali Bakir ve Nesibe Hicret Battaloğlu, Katar’ın Hamas liderlerine ev sahipliği yapmaması durumunda yakın müttefiki Türkiye’nin devreye girebileceğini yazdı.

Türkiye, İsrail-Hamas arasında savaş başladığından beri arabulucu rolü üstlenmeye çalışıyor

Türkiye, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e saldırmasıyla başlayan savaşın hemen ardından bölgedeki çatışmada arabulucu olmayı teklif etmişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz, Filistin tarafında garantör ülke olmaya hazırız” demişti.

Türkiye ayrıca Hamas’ın bir özgürlük hareketi olduğunu açıkça ifade eden az sayıdaki ülkeden biri.

Türkiye, Hamas’ın saldırılarının başlamasından sonra da Hamas liderleriyle iletişime geçmeye devam etti. Savaşın başlamasından iki ay sonra Türkiye, bazı Hamas liderleriyle özel olarak görüştü.

Bu görüşmenin akabinde Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanı İbrahim Kalın da Katar’ın başkenti Doha’yı ziyaret etti.

Türkiye, Hamas liderlerine ev sahipliği yapmayı kabul etti mi?

Amwaj Media’daki haber analizde, bu gelişmelerin Türkiye’nin uluslararası stratejisi için bir ipucu olduğu yazıldı.

Ancak Ankara’dan herhangi bir açıklama yapılmadığı için Türkiye’nin Hamas liderlerine ev sahipliği yapma ihtimali hakkında net bir şey söylemek mümkün değil.

Ayrıca Hamas liderlerinin, Filistin’den sınır dışı edilmeyi kabul edip etmeyeceği de belirsiz. Şu aşamada Hamas liderlerinin sınır dışı edilmeyi kabul ettiğine dair herhangi bir kanıt yok.

Hamas liderlerinin son yaptıkları açıklamalar, İsrail’e karşı mücadele etmeye kararlı oldukları yönünde.

Eğer Hamas liderleri Türkiye’nin ev sahipliğini kabul ederse Katar hükümeti üzerindeki baskıları azalacak.

Bazı raporlar da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Katar arasında sık bir görüşme trafiğinin bulunduğunu aktarıyor. Bu görüşmelerdeki ana maddelerden biriyse Hamas liderlerinin bir başka ülkeye gönderilmesi.

Kaynak: Amwaj Media

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.