Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Portekiz’de seçim kampanyası başladı: Aşırı sağ yükselişte

Portekiz’de iki hafta sürecek seçim kampanyası başladı. Her ne kadar anketlerde merkez partiler seçimi önde götürse de aşırı sağcı ve milliyetçi parti Chega (Yeter), parlamentoda çok sayıda koltuk alacak gibi görünüyor.

Portekiz’de iki gün sürecek resmi seçim kampanyası başladı. Merkez sağ ve merkez sol partiler yarışta önde olsalar da aşırı sağcı partiler de yükselişte görünüyor.

Aşırı sağcı partilerin anketlerde oy oranlarının yükselmesi, Avrupa’daki aşırı sağ ve milliyetçi siyasetin yükselmesiyle paralel gidiyor.

Chega (Yeter) Partisi, Portekiz’deki aşırı sağcı ve milliyetçi partilerinden. Başını eski futbol yorumcusu André Ventura’nın çektiği parti, 2019’dan bu yana oy oranlarında yükselme yaşıyor. Chega, 2019’da aldığı yüzde 1,3 oyu 2022’de yüzde 7,3’e çıkarmıştı. Chega’nın oyu şimdi de yüzde 19’a kadar ilerledi.

Diğer partilerin ne durumda?

Sosyal Demokrasi Partisi (SPD) lideri Luís Montenegro, partisinin başarıya ulaşacağını ve büyük bir zafer elde edeceğini söylüyor.

Sosyalist Parti lideri Pedro Nuno Santos ise partisinin stratejisinin kitlelerle yakınlık ve kitlelere dürüstlük üzerine kurulduğunu söyledi. Aşırı sağın yükselmesine karşı partisinin büyük bir zafere odaklandığını da sözlerine ekledi.

Her ne kadar sosyalistlerin ve sosyal demokratların seçimi önde götüreceği düşünülse de uzmanların dikkati Ventura ve partisine yöneldi. Aşırı sağcı partinin bu seneki seçimlerde parlamentoda oldukça fazla koltuk elde etme ihtimali olduğu düşünülüyor.

Portekiz’de aşırı sağın yükselişini ne tetikledi?

Eski Portekiz Başbakanı sosyalist António Costa, hükümetine yönelik yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle istifa etmişti. Costa ve hükümeti, geçtiğimiz kasımda açılan yolsuzluk soruşturması kapsamında büyük hasar görmüştü.

Costa’ya yönelik bir suçlama olmamasına karşı hükümet içinde çalışan birçok kişi yolsuzluktan dolayı tutuklanmıştı.

Geçtiğimiz haftalarda da Lizbon’da bir mahkeme eski sosyalist Başbakan José Sócrates’in yargılanmasını talep etti. Sócrates, görev başındayken yaklaşık 34 milyon dolar para aklama operasyonunun bir parçası olmakla suçlanıyor.

Ayrıca Sosyal Demokrat Parti (SDP) de uzun süredir yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya.

Merkez partilerin karşı karşıya kaldığı yolsuzluk davalarına ek olarak Portekiz ağır bir konut krizi ile boğuşuyor. Bununla birlikte maaşların azlığı ve devlet hastanelerindeki yetersizlik de Portekiz’de halkın yaşadığı sorunlar arasında.

Peki Chega ne yapıyor?

Ülkede yaşanan tüm bu skandallara karşı Chega, partisinin kampanyasını yolsuzluk karşıtlığı üzerine kuruyor. “Portekiz’in temizlenmeye ihtiyacı var” kampanyası başlatan Chega; göç, iklim krizi, din ve kültür gibi konularda da aktif kampanyalar üretiyor.

Chega, ölüm cezasını savunuyor. Buna ek olarak tecavüz suçlarına kimyasal hadımı öneren parti, yasadışı göçe sıfır tolerans kampanyası yürütüyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.