Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan plasentasında mikroplastik tespit edildi

Plastikler sadece doğayı kirletmekle ve biyoçeşitliliği öldürmekle kalmıyor, insanların ve bebeklerin de vücuduna karışıyor. Yapılan bir çalışmada anne karnındaki bebekleri sarmalayan plasentada mikroplastikler bulundu. Araştırmacılar, mikroplastiklerin gelişmekte olan fetüsler üzerindeki potansiyel etkileri konusunda endişeli.

Toxicological Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada, test edilen tüm plasenta örneklerinde mikroplastikler bulundu. Bilim insanları 62 plasental doku örneğini analiz etti. Analiz sonucunda tespit edilen en yaygın plastiğin, plastik torba ve şişe yapımında kullanılan polietilen olduğu belirtildi.ve naylon, polietilenden sonra tespit edilen en yaygın plastikler oldu.

İkinci bir çalışmada, test edilen 17 insan arterinin tamamında mikroplastikler tespit edildi ve parçacıkların kan damarlarının tıkanmasıyla bağlantılı olabileceği öne sürüldü.

Mikroplastikler, yakın zamanda insan kanında ve anne sütünde tespit edilmişti. Sağlık üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor fakat mikroplastiklerin laboratuvarda insan hücrelerine zarar verdiği kanıtlandı.

Son dönemde büyük miktarda plastik atık, çevreye atılmakta ve mikroplastikler Everest Dağı’nın zirvesinden okyanuslara kadar gezegeni kirletmekte. İnsanlar, mikroplastikleri gıda ve su yoluyla tüketiyor ve soluyor. Ayrıca bebeklerin ve yetişkinlerin dışkılarında da bu parçacıklara rastlanmıştır.

Hemen bir parantez açalım…

Muhabirlerimiz Doğu Eroğlu ve Egemen Gök, mikroplastiklerin yolculuğunu detaylı olarak anlattıkları bir belgesele imza attı. Buradan izleyebilirsiniz.

Araştırmanın yürütücüsü ABD’deki New Mexico Üniversitesi’nden Prof. Matthew Campen, “Eğer plasentalar üzerinde etkiler görüyorsak, o zaman bu gezegendeki tüm memeli yaşamı etkilenebilir. Bu iyi bir şey değil” dedi.

İlk olarak 2020’de İtalya’da normal hamilelik ve doğum geçiren dört sağlıklı kadının plasentasında mikroplastikler bulunmuştu. Bulunan parçacıkların mavi, kırmızı, turuncu veya pembe renkli olması, bunların ambalajlardan, boya, kozmetik veya kişisel bakım ürünlerinden kaynaklanabileceğini gösteriyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.