Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’in saldırılarını kınamıştı: Berlinale’de en iyi belgesel ödülünü alan İsrailli yönetmene ölüm tehdidi

Berlinale’de en iyi belgesel ödülünü kazanan İsrailli yönetmen Yuval Abraham (29), ödülünü alırken İsrail’in Gazze’deki saldırılarını eleştiren bir konuşma yaptı. Abraham, konuşmasından dolayı ölüm tehditleri aldığını söyledi.

Berlinale Film Festivali’nde 24 Şubat Cumartesi günü No Other Land adlı yapımıyla “en iyi belgesel” ödülü alan İsrailli yönetmen Yuval Abraham (29), ödülü alırken İsrail’in Gazze’deki saldırılarını kınayan bir konuşma yaptı.

Filistin’i desteklediğini söyleyen Abraham, Gazze için acil ateşkes çağrısında bulundu. Abraham, İsrail karşıtı konuşmasının ardından ölüm tehditlerini aldığını söyledi.

Ödül töreninden bir gün sonra İsrail’e dönmeyi planladığını aktaran Abraham, ölüm tehditleri almasının ardından planını erteledi.

Abraham, ölüm tehditleri almasının yanı sıra birkaç kişinin kendisine sosyal medyadan ulaştığını ve ailesine zarar vermekle tehdit ettiklerini belirtiyor.

Abraham, Guardian’a şunları aktardı:

“Almanya topraklarında yaşayıp Yahudi soykırımdan kurtulan bir ailenin çocuğu olarak Gazze’de ateşkes çağrısı yaptığım için ‘antisemitist’ ilan edilmem sadece çirkin bir hareket değil. Ayrıca birçok Yahudi’nin hayatını da tehlikeye atan bir hareket.”

Aldığı ölüm tehditlerinin ardından “Almanya tam olarak bizimle ne yapmak istiyor, bilmiyorum” diyen Abraham, “Eğer, geçmişteki soykırımdaki suçlarının sorumluluğuyla baş etmeye çalışıyorlarsa bu hareketlerinin hiçbir mantığı yok” dedi.

Abraham’ın büyükannesi Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudileri koyduğu toplama kamplarında doğdu. Kendisinin de toplama kamplarında hayatta kalan bir ailenin ferdi olduğunu belirten Abraham, yaşananları şöyle eleştiriyor:

“Benim konuşmamı elbette eleştirebilirsiniz. Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırılarını tartışabiliriz. Bunların hepsi gayet normal. Ancak Almanya, soykırıma uğramış Yahudileri korumak için olan bütün her şeyi bugün bize karşı kullanıyor. Bu da İsrail’in Filistin’deki apartheid rejimini eleştiren Yahudileri ve Filistinlileri susmaya zorluyor.”

Bu olayların ardından Almanya Kültür Bakanı’nın istifa etmesi de isteniyor. Yeşiller Partisi üyesi ve Kültür Bakanı Claudia Roth, Abraham’ın ödül kabul töreninde yaptığı konuşmayı desteklemişti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.