Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MİT TIR’ları haberi nedeniyle beş yıl ceza alan Erdem Gül: “Bu ceza doğrudan haberedir”

Eski Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR’ları olayını haberleştirmesi nedeniyle görülen davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararı Medyascope’a değerlendiren Gül, “Bu ceza doğrudan haberedir” diye konuştu.

MİT TIR’ları davasının yeniden görülen duruşmasında, Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kararı Medyascope’a değerlendiren Gül, davanın yaklaşık dokuz yıldır devam ettiğini ve Yargıtay’ın iki dosyadan birine bozma kararı verdiğini hatırlattı.

Davaya konu olan olayda tek eyleminin Cumhuriyet Gazetesi’nde manşet olan haberi olduğunu söyleyen Erdem Gül, “Tek bir haber nedeniyle beş yıl ceza veriyor. Bu ceza doğrudan haberedir” dedi.

Ne oldu?

MİT TIR’ları, 2014 yılında Hatay’ın Kırıkhan ve Adana’nın Ceyhan ilçelerinde, Millî İstihbarat Teşkilatı’na ait ve içinde Suriye’ye gitmek üzere askerî mühimmat bulunan TIR’ların durdurulması ile gündeme geldi.

Olay, polis raporlarında TIR’ların tıbbi ilaçların altına gizlenmiş havan topları, makineli tüfek mermileri ve ağır makineli tüfek mermileri taşıdığının belirlenmesiyle medyaya yansıdı.

Yaşananların haberleştirilmesi nedeniyle başlayan yargılama sürecinde, 6 Mayıs 2016’da dönemin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, devletin gizli kalması gereken belgelerini açıklama suçundan beş yıl 10 ay, gazeteci Erdem Gül ise beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay, mahkûmiyet kararını bozarak Gül’ün beraat etmesi gerektiğine, Dündar hakkında ise 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören “gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme” suçundan hüküm kurulması gerektiğine karar verdi.

Aynı dava kapsamında Enis Berberoğlu, 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklandı. İstinaf mahkemesi, bu kararı bozarak Berberoğlu’nu beş yıl 10 ay hapis cezasına mahkûm etti ancak tahliye etmedi. Berberoğlu, Yargıtay’ın kararı onaması üzerine tutuklanmasından bir yıl üç ay sonra tahliye edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.