Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Premier Lig Panorama: 26. haftanın ardından | “Yenilmez” Arsenal – Jorginho etkisi – Arsenal’in önlenemeyen duran top taktikleri

Premier Lig’de 25. hafta geride kaldı. Bu haftanın merakla beklenen maçında Arsenal kendi evinde Newcastle United’ı da 4-1 ile geçerek zirve takibini sürdürdü. Maçın analizini Medyascope Spor Servisi’nden Öner Tavtay sizler için yazdı.

Premier Lig Panorama: 26. haftanın ardından | Arsenal durdurulamıyor – Jorginho etkisi – Arsenal’in önlenemeyen duran top taktikleri

 2024 yılının başından beri en iyi takım olan Arsenal birçok açıdan önde sayılabilir. Hafta içi yaşanan 1-0’lık Porto mağlubiyetini bir kaza olarak görürsek Arsenal yeni yılda inanılmaz bir form grafiği yakaladı. Premier Lig’deki son kurbanı da Newcastle United oldu. Gelin hep beraber Arsenal neler yapmış, birlikte bakalım.

Arsenal 4-1Newcastle United

Mikel Arteta’nın büyük maçlara hazırlanmayı sevdiğini biliyoruz. Yüksek profilli takımlara karşı özel taktik hazırlamaktan çok keyif alıyor. Pres gücü yüksek takımlara karşı da elinde Jorginho gibi bir koz var. Liverpool maçında başarılı taktiğini bu maçta da sürdürdü ve galibiyet kolay bir biçimde geldi. Maç içerisinde izleyenleri en çok etkileyen, Arsenal’in rakip yarı sahada yaptığı pres şekliydi. Çoğunlukla 4-4-2 veya 4-2-4 tarzı dizilseler de bir ara 2-3-3-2’e geçtiler. İleri uçtaki Havertz’in yanına Odegaard ekleniyor, hemen arkalarında da Rice alan daraltmak için yüksek yoğunluklu bir 8 numara presi uyguluyordu. Birebir pres yerine sadece top ayağında olan oyuncuya pres yapıldı, diğer oyuncular ise pas kanalları üstünde bekleyerek topa sahip olan Newcastle oyuncusunu uzun vurmaya zorladılar.

Bir yerden sonra Newcastle ciddi bir umutsuzluğa düştü ve kendi yarı sahasına gömülmeyi tercih etti. Kontra fırsatı bulsalar bile çoğunlukla bölgelerini terk etmemeyi seçtiler. Bir diğer husus da Arsenal’in duran topları ki bunun özellikle kornerlerin çok etkili kullanması şeklinde açıklayabiliriz. Arsenal, duran toplarda en fazla yer değiştiren takımlardan biri. Vuruş öncesi ve vuruş sonrası ceza sahasındaki pozisyonları birbirinden çok farklı oluyor. Bununla ilgili yazının ilerleyen kısımlarında görselli bir açıklama yapacağım.

İlk yarı genel istatistik
Genel istatistik
Atak grafiği

İlk görseldeki ilk yarı istatistiği gerçekten çok korkutucu. Tek kale oynadı denilen maçlarda bile çoğunlukla bu kadar büyük bir üstünlük görmeyiz. Newcastle’ın uzaktan bile olsa attığı tek bir şut dahi yok. Zaten yenilen iki gol sonrasında kaderlerine razı olmuş bir havaya büründüler. Botman-Schar ikilisi belki de kariyerlerinin en kötü maçlarından birini oynayıp Arsenal’e yardımcı oldular. İkinci görselde genel istatistik görüyoruz. Newcastle gol bulmasına rağmen xG olarak sadece 0.16 üretebilmiş. Bunun da Arsenal’in yorgunluğu veya skor almanın rahatlığıyla geldiğini söyleyebiliriz. Maçı erken bitirmek Arteta’nın da işine geliyor ve kilit oyuncularını daha az süre oynatarak sakatlanmalarına engel olabiliyor. Son görselde atak grafiğinin ilk yarı kısmında Newcastle’a dair neredeyse hiçbir şey yok. Ufak bir kısım var, o da ilk yarının son saniyeleri ki o da bir sonuca bağlanmadı. 

Arsenal’in üçüncü bölgede kaptığı toplar (İlk Yarı)

İlk yarıda topla en fazla buluşan oyuncular: Jorginho 83 – Sven Botman & Gabriel 49

Görselde Arsenal’in üçüncü bölgede kazandığı topları görüyoruz ve bunlar sadece ilk yarıya ait. Trippier üstünde kurulan baskının ne kadar işe yaradığının da bir kanıtı bu. Havertz-Martinelli-Rice üçlüsü o bölgede ciddi bir fiziksel üstünlük yaratmayı başardı. Sonra eklediğim tweet ise maç başı yazdığım Jorginho kozunun bir yansıması. “Topu biz kazanırız, sen sadece topla ne yapmak isteyeceğine karar ver” deniyor Jorginho’ya. Tecrübesi ve kalite kokan tekniğiyle Jorginho, takımının derin oyun kurucu rolünü rahatça yerine getiriyor.

Arsenal korner taktiği
Arsenal ilk gol
Kilit pas haritası

Gelelim Arsenal’in duran top taktiklerine. Özellikle altı pas içerisine neredeyse dört oyuncu sokarak kaotik pozisyonlar yaratmayı seviyordu Arsenal. Bu sefer de karşımıza ilk görseldeki gibi uzak direğin daha da arkasına toparlanmış oyuncularla çıktılar. Burada bulunan üç oyuncu, korner kullanılırken ön direğe koşu atıyor, altı pas içindeki iki oyuncuda onlara alan açarak vuruş şansı tanımaya çalışıyordu. İlk iki görsel bu taktiğin başarılı olduğu ilk golden alınma. İlk görselde en uzakta bulunan Gabriel ön direğe koşu atıp, kafayı vurarak Karius’u zor durumda bıraktı ve ortaya çıkan karambolle birlikte gol geldi. Arsenal’in duran top konusunda çok daha fazla planı olacaktır. Bu yüzden onları bu alanda durdurmak giderek zorlaşacak. Gabriel ve Saliba gibi bu konuda maharetli oyuncular da Arteta’nın işini kolaylaştırıyor. Arsenal’in duran top antrenörü Nicolas Jover’ın da başarısını göz ardı etmemek gerek ki Arteta bunu elinden geldiğince dile getiriyor. Son görselde de kilit pasları görüyoruz. Özellikle kornerlerden üretilenler dikkat çekiyor, bir diğer dikkat çeken husus da akan oyundaki kilit pasların çoğunun sağ kanattan gelmesi. Pres ve top kapma soldan gelirken, oyun kurma ve gol hazırlıkları sağdan gelmiş. Güzel bir görev paylaşımı diyebiliriz.

Arsenal pas haritası
Newcastle pas haritası

İki takımın pas haritasında bize anlatılan yeni bir şey görmüyoruz. Özellikle Odegaard’In ikinci bir forvet gibi konumlanmasını burada rahatça kavrayabiliyoruz. Jorginho da arada köprü vaziyeti görerek atakları olgunlaştıran oyuncu konumunda. Newcastle tarafında da Isak’ın ve Gordon’un yalnızlıklarına maruz kalıyoruz. Newcastle öyle güzel oyundan düşürüldü ki bu iki önemli tehdide hiçbir zaman ihtiyaç duyulmadı.

Arsenal 2024 yılında puan kaybetmeden yoluna devam ediyor.

Liverpool maçının ikinci yarısından itibaren oynadıkları her yarıda 2 veya daha fazla gol atmayı başaran ilk Premier Lig takımı oldular.

 Yavaştan yazının burada sonuna gelirken sizlere bu maçtan bağımsız gördüğüm çok enteresan bir istatistiği göstermek istiyorum. Bu istatistikle birlikte sizlere bu hafta veda ediyorum. Haftaya tekrar görüşmek üzere!

Rakip ceza sahasına pas gönderen kaleciler arasında Pickford açık ara önde.

Karşılaşmanın özeti:

Yazan: Öner Tavtay

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.