Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Colorado, Maine, şimdi de Illinois: Mahkeme Trump’ın oy pusulalarında olmaması gerektiğine hükmetti

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Illinois eyaletindeki Yüksek Mahkeme de eski ABD Başkanı Donald Trump’ın oy pusulalarında olmaması gerektiğine hükmetti. Colorado, Maine gibi eyaletlerin ardından Illinois eyaletinin aldığı bu karar şimdilik ABD Yüksek Mahkemesi tarafından askıya alındı. ABD Yüksek Mahkemesi’nin konu ile ilgili kararı bekleniyor.

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump hakkında Yüksek Mahkeme’de süren dava nedeniyle ABD’nin Illinois eyaletindeki Yüksek Mahkeme de Trump’ın “doğru aday” olamayacağına hükmetti. Mahkeme kararına göre Illinois’daki oy pusulalarında da Trump olmayacak.

Ancak Yüksek Mahkeme’de dava sürdüğü için bu karar şimdilik askıya alındı. Yüksek Mahkeme’nin vereceği karar bütün eyaletleri etkileyeceği için mahkemenin kararı bekleniyor.

Trump, hakkındaki iddialara yanıt olarak Başkanlık görevindeyken “dokunulmaz” olduğunu söylüyor.

ABD Yüksek Mahkemesi 28 Şubat Çarşamba günü ise Trump hakkındaki ayrı bir davada Trump’ın “dokunulmazlık” argümanını dinlemeyi kabul etti. Duruşma süresini hızlandırarak savunmaları 22 Nisan’da almayı planlayan Yüksek Mahkeme’nin bu kararının, Trump’ın ikinci dönem seçimlerinde yarışıp yarışmayacağı ile ilgili olan davayı da etkileyeceği düşünülüyor.

Ne olmuştu?

Trump’ın, destekçilerini “yanlış iddialarla ateşleyerek” 6 Ocak 2021’de destekçilerinin ABD Kongresi’ni basmasında rol oynadığı iddia ediliyordu. ABD Anayasası’nın 14. maddesinde kamu görevlilerinin “devlete karşı kalkışma veya ayaklanmaya katılamayacağını ve devletin düşmanlarına yardım edemeyeceği” öngörülüyor.

ABD Anayasası’nın bu maddesine dayanarak hem Colorado hem de Maine eyaletleri Trump’ın “doğru aday” olmadığı hükmüne varmıştı.

Trump, Colorado eyaletinin aldığı bu kararı ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşımıştı. Ancak Yüksek Mahkeme’nin vereceği karar yalnızca Colorado eyaletini değil diğer tüm eyaletleri de etkileyecek.

2024’ün en önemli seçimi 5-6 Kasım’da ABD’de yapılacak. Trump’ın seçimlerde yarışması için öncelikle Cumhuriyetçi Parti’den resmen başkan adayı seçilmeli. Trump, Cumhuriyetçilerin ABD Başkanı adaylığı için anketleri açık ara farkla önde götürüyor.

Kaynak: Reuters, CNN

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.