Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Dünya genelinde bir milyardan fazla insana obezite teşhisi konuldu

Birçok uzmanın birlikte çalıştığı geniş çaplı bir araştırmaya göre dünya genelinde bir milyardan fazla kişiye obezite teşhisi konuldu.

The Lancet’te yayımlanan bir araştırmaya göre dünya genelinde bir milyardan fazla kişiye obezite teşhisi konuldu.

Verilere göre obezite teşhisi konulan kişilerin 880 milyonu yetişkinken 159 milyonu ise çocuk.

En yüksek obezite teşhisi oranları kadınlar için Tonga ve Amerikan Samoası’nda, erkekler için ise Amerikan Samoası ve Nauru’da bulunuyor. Bu bölgelerde yetişkinlerin yaklaşık yüzde 70 ile 80’i obezite ile mücadele ediyor.

Araştırmada, ülkeler liste halinde sıralandı. Bu sıralamaya göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD) obezite teşhisi konulan erkekler sıralamasında 10. sırada iken kadınlarda 36. sırada. Hindistan ise obezite teşhisi konulan kadınlarda alttan 19. sıradayken erkeklerde alttan 21. sırada.

Araştırma, 1999 ile 2022 arasındaki obezite oranlarını da inceliyor. Bu aralıkta çocuklarda ve yetişkinlerde görülen obezite dört katına çıktı. Bu sırada yetişkin kadınlarda obezite oranı iki katından fazla bir orana sıçrarken yetişkin erkeklerde ise oranlar yaklaşık üç katına çıktı.

Bilim insanları, obezite ile mücadelede hızlı ve etkili yeni yöntemler bulunması gerektiğini düşünüyor. Obezite, kalp sorunlarından diyabete ve diyabetten kansere kadar uzanan birçok sağlık problemine sebep olabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Müdürü Dr. Tedos Adhanom Ghebreyesus, bu konu hakkında şunları söyledi:

“Bu çalışma, erken yaşlarda obeziteye karşı mücadelenin ne kadar önemli bir şey olduğunu gösteriyor. Fiziksel aktiviteler, diyet ve düzenli bakım bunların başında geliyor.”

Araştırmanın metodolojisinde kullanılan ölçüm biçimi vücut kitle endeksi. Araştırma, bin 500’den fazla uzmanın ortaklaşa çalışmalarını içerirken 220 milyondan fazla insanın ölçümüyle sonuçlandı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.