Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahsa Amini için yazılan şarkının bestecisine hapis cezası

İran’da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümüyle başlayan ve ülke genelinde yayılan protestoların sembolü haline gelen Baraye şarkısının bestecisi Şervin Hacıpur, en az üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

26 yaşındaki Şervin Hacıpur, Eylül 2022’de Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar sırasında Baraye’yi yazmış ve Instagram sayfasında paylaşmıştı. Farsçada “İçin” ya da “Uğruna” anlamına gelen şarkı, sosyal medyada kısa sürede viral hale gelmiş ve protestoların sembolüne dönüşmüştü.

1 Mart Cuma günü Parlamento ve Uzmanlar Meclisi seçimleri yapıldığı sırada Hacıpur, Instagram hesabından paylaştığı bir mesajda, “halkı isyana ve şiddete teşvik” suçlamasıyla 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Hacıpur, “rejime karşı propaganda” suçundan da 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Hacıpur’un en az 3 yıl cezaevinde kalması bekleniyor.

İran devlet medyasında Hacıpur’un cezası hakkında bir haber yer almadı. Basının tek gündem maddesi, yapılan parlamento seçimleriydi.

Grammy ödülü kazanmıştı

Şervin Hacıpur, bestelediği bu şarkı ile Grammy ödülüne layık görülmüştü. ABD Başkanı Joe Biden’ın eşi Jill Biden, şarkıyı, “kadın hakları için güçlü ve şiirsel bir çağrı” olarak nitelendirmişti.

Şarkı nedeniyle gözaltına alınan Hacıpur, kısa bir süre gözaltında kalmış ve günler sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.