Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emekliye bayram ikramiyesi üç bin lira oldu, sırada seyyanen zam mı var?

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren 8. Yargı Paketi’nde yer alan emekli bayram ikramiyesinin üç bin liraya çıkarılmasına yönelik madde kabul edildi. Genel seçimlerden önce iki bin liraya çıkarılan bayram ikramiyesi, yerel seçimlerden önce üç bin lira olacak. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ittifak ortağı Devlet Bahçeli’nin emekli aylıklarına ilişkin farklı yorumları ise seyyanen artış beklentisinin sürmesine yol açtı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren 8. Yargı Paketi, 2 Mart Cumartesi günü kabul edildi. Emekli bayram ikramiyesinin üç bin liraya çıkarılmasına ilişkin madde de Meclis’ten geçti. Dini bayramlarda emekliye verilen ve genel seçimlerden önce iki bin liraya çıkarılan bayram ikramiyesi, yerel seçimlerden önce üç bin lira oldu.

Yargı paketi, kabul edildiğine dair kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girecek. Pakette yer alan bazı maddeler haziran ayı itibariyle uygulanacak ancak emeklilerin bayram ikramiyesi, kanun yürürlüğe girmesiyle üç bin lira olarak güncellenecek.

Bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek?

İlk günü 10 Nisan olan Ramazan Bayramı için, nisan ayının ilk haftasında SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki tüm emeklilere ikramiyelerinin yatması bekleniyor. İktidar, birkaç gün öne çekerek emeklilere ikramiye ödemelerinin 31 Mart Yerel Seçimleri’nden önce yapılması yönünde karar alabilir.

Erdoğan: “10 bin lira yeterli değil ama birileri emeklileri ‘seyyanen zam’ diyerek tahrik ediyor”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Şubat’ta Kütahya mitinginde, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in emekli aylıklarına yedi bin liralık seyyanen zam önerisini “Birileri emeklilere ‘zam’ diyerek tahrik ediyor” sözleriyle reddetti.

Erdoğan, seyyanen zammı reddederken, emekliye 10 bin liranın yetmediğini kabul etti:

“En düşüğü 10 bin lira olan emekli maaşı ömrünü kendisinin ve ailesinin geçimi için harcamış vatandaşlarımız için yeterli mi? Elbette değil. Şimdi birileri çıkıyor ‘Emekli maaşlarına yedi bin lira, 10 bin lira seyyanen ekleyelim’ diyerek kendi akıllarınca emeklilerimizi tahrik ediyor. Ülkemizde halihazırda 16 milyon emeklimiz var. Emekli maaşlarına yedi bin lira eklemek, bütçeden yaklaşık 1,4 trilyon liralık, 10 bin lira eklemek demek 1,9 trilyon liralık bir kaynağı buraya aktarmak demektir. Yani 2024 yılı boyunca ülkemizde tek çivi çakmasak tüm yatırım bütçesini buraya aktarsak bile bu gideri karşılamaya yetmiyor.

Bahçeli: “Emeklilerimizin çağrıları haksız değildir, gerekli iyileştirmeler cömertçe yapılacaktır”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli 29 Şubat’ta Ankara’da MYK toplantısında emeklilerin zam talebinin haklı olduğunu ve zam yapılacağını söyledi. Bahçeli, konuya ilişkin, “Emeklilerimizin çağrıları haksız değildir, gerekli iyileştirmeler cömertçe yapılacaktır. Enflasyonla mücadele başarıya ulaşacak. Türkiye öngörülebilir bir ülkedir” diye konuştu.

Bayram ikramiyesinde enflasyona ezilen artış

Emeklilere bayram ikramiyesi ilk kez 2018 genel seçimlerinden önce, bin lira olarak verilmeye başlandı. Üç yıl boyunca bin lira ödenen ikramiye, 2021’de yüzde 10’luk artışla bin 100 liraya çıktı.

En düşük emekli aylığı 2023 yılında beş bin beş yüz lira olarak belirlendiği ocak ayından üç ay sonra tekrar artırıldı. 2023 genel seçimlerinden önce, iktidar en düşük emekli aylığını yedi bin beş yüz liraya yükseltirken, emekli ikramiyesini de iki bin liraya çıkardı.

TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 67 olarak açıkladığı şubat 2024’te ise bayram ikramiyelerine yüzde 50 zam gündeme geldi. En düşük aylığı 10 bin liraya tamamlanan milyonlarca emeklinin aldığı zam yüzde 33’te kalırken, iki dini bayramda aldıkları ikramiye iki bin liradan üç bin liraya çıkarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.