Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nikki Haley, ilk kez bir Cumhuriyetçi Parti ön seçiminde Trump’ı yendi

Nikki Haley, Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde ilk zaferini aldı. Columbia bölgesindeki oylamayı kazanan Haley, oyların yüzde 62,9’unu aldı. Cumhuriyetçi Parti’den başkan adaylığına gün geçtikçe yaklaşan eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın oy oranı yüzde 33,2’de kaldı. Böylece Haley, ülke tarihinde Cumhuriyetçiler arasında yapılan ön seçimleri kazanan ilk kadın oldu.

Nikki Haley, 5-6 Kasım’da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı Joe Biden’ın karşısına çıkacak kadar güçlü değil. Çünkü Donald Trump, sekiz eyaletteki adaylık yarışını ciddi farklarla kazandı. Anketlere göre Trump’ın yapılacak diğer ön seçimlerin tamamını kazanması bekleniyor.

Haley, Trump’ın zaferlerine rağmen yarışta kalmaya kararlı. Geçen hafta Haley, bir dönem valilik yaptığı Güney Carolina eyaletinde Trump’a kaybetmişti. Haley, aldığı oyların yüzde 40’ı bulduğunu, bunun “küçük bir grup olmadığını” ve pes etmeyeceğini söylemişti. Haley, 16 eyalette seçmenlerin aynı gün oy kullanacağı ve “Süper Salı” olarak ifade edilen 5 Mart’a kadar yarışta kalacak.

Başkent Washington, ülkedeki Demokratların en yoğun olduğu bölgelerden biri. Başkentte sadece 23 bin kayıtlı Cumhuriyetçi seçmen var. Washington ayrıca müttefiklerinin Trump’ın yeniden başkan olması durumunda topluca işten çıkarma yapacağına dair söz verdiği bir bölge.

Sonuçların ardından Trump’ın kampanya yürütücülerinden Karoline Leavitt, “Nikki, Amerika’nın geri kalanında şiddetle reddediliyor. Başarısız statükoyu korumak isteyen lobiciler ve DC’nin içindekiler, Nikki’yi ‘bataklığın kraliçesi’ olarak taçlandırdı” dedi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.