Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran, 2023’te 834 kişiyi idam etti

İran’da 2023 yılında 834 kişi idam edildi. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) ve Paris merkezli Ölüm Cezasına Karşı Birlikte’nin (Together Against the Death Penalty) hazırladığı raporda, geçtiğimiz yıl ülkede 834 idamın gerçekleştirildiği bildirildi. Bu sayı, 2015’ten bu yana en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti. 2015 yılında 972 kişinin idam cezası infaz edilmişti.

İnsan hakları örgütleri, İran rejimini, “örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle” gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestoların ardından idam cezasını topluma korku salmak için kullanmakla suçladı. Raporda güvenlik güçlerine yönelik saldırılarla bağlantılı davalarda 2022’de iki, 2023’te altı ve 2024’te şu ana kadar bir kişinin idam edildiği bilgisi yer aldı.

Sadece protestolarla bağlantılı suçlamalarda değil, uyuşturucu ile ilgili davalarda da idam cezaları arttı. 2023’te 471 kişinin uyuşturucu ile ilgili suçlamalarla idam edildiği belirtildi. İnsan hakları örgütleri, Uyuşturucu suçlamalarının idamlar için bir bahane olarak kullanıldığını öne sürüyor.

Başta İran’ın güneydoğusundaki Sistan-Belucistan eyaletinde yaşayanlar olmak üzere etnik azınlıkların uyuşturucu ile ilgili suçlamalarla idam edildiği belirtildi. 2023’te 167 Sünni Beluç idam edildi, bu sayı toplam idamların yüzde 20’sine tekabül ediyor.

Raporda, İran’da rejimin giderek idam cezasına başvurduğu ve idamların sayısının 2022’ye göre yüzde 43 arttığı belirtildi.

Kaynak: France24

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.