Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da 62 yaşındaki bir hasta 217 kez koronavirüs aşısı oldu

Almanya’da 62 yaşındaki bir hasta, toplam 217 kez koronavirüs aşısı oldu. Uzmanlar, aşırı doz aşının hasta üzerinde herhangi bir yan etki yaratmadığını söyledi.

The Lancet Infectious Diseases dergisinde yayımlanan rapora göre Almanya’da yaşayan 62 yaşındaki bir hasta toplam 217 kez koronavirüs aşısı oldu. Koronavirüs aşısının dozları, 29 ay içinde özel olarak satın alınarak yaşlı adama vuruldu.

Araştırmacılar, hastada herhangi bir yan etki gözlemlenmediğini belirtiyor.

Uzmanlar, hastadan kan ve tükürük örnekleri isteyerek incelemelerde bulundu. Hastanın daha önce aşı vurulmadığı dönemde dondurduğu kan örneklerini de inceleyen uzmanlar, iki sonucu birbiriyle karşılaştırdı.

Mikrobiyoloji departmanından Dr. Kilian Schober, karşılaştıkları bu nadir vaka için şunları söyledi:

“Bu vakayı biz gazeteden öğrendik. Öğrendiğimiz gibi söz konusu kişiyle iletişime geçtik ve bizim için çeşitli testlere girmesini sitedik. Bu kan ve tükürük örnekleri sayesinde adamın bağışıklık sisteminin aşıya karşı nasıl tepki verdiğini görebildik.”

Uzmanlar, bağışıklık sisteminin sıkça tekrarlanan dozlarla aşırı uyarılmasının bazı bağışıklık hücrelerini yorabileceğini düşünüyordu. Ancak 62 yaşındaki adama yapılan testler, fazla doz aşının hiçbir sorun yaratmadığını gösterdi.

Yine de uzmanlar, aşırı dozda koronavirüs aşısını kullanılmasını önermiyor. Söz konusu kişi üzerine yapılan testlerde henüz aşırı doz aşının bir sorun yaratmadığı gözlemlense de yapılan testlerin bir sonuca varmak için yetersiz olduğu belirtildi.

Aşı dozlarının hastanelerden temin edilmediği öğrenildiğinde Almanya’nın Magdeburg şehrinin savcısı, dolandırıcılık iddiasıyla soruşturma başlattı. Savcı 130 iğneden oluşan delilleri toplamasına rağmen herhangi bir kişiye karşı henüz soruşturma başlatmadı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.