Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhuriyetçi başkan aday adayı Nikki Haley, seçim yarışından çekildi

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarından Nikki Haley, Süper Salı’da rakibi eski Amerika Birleşik DEvletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın gerisinde kalmasının ardından yarıştan çekildi.

Daha önce Washington DC’deki önseçimde sonra da Süper Salı’da Vermont’ta zafer elde eden Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarından Nikki Haley, başkanlık yarışından çekildi.

Haley, Türkiye saati ile 18.00’de basın açıklaması gerçekleştirdi. Kampanya destekçilerine teşekkür eden Haley, şunları söyledi:

“Yaklaşık bir yıl önce başkanlık kampanyamı başlattım ve başladığımda kampanyamın ABD sevgime dayandığını söyledim.”

Açıklamasında başkanlık yarışından çekildiğini söyleyen Haley, “hiçbir pişmanlığının olmadığını” belirtti.

Haley, Süper Salı’da beklenmedik bir şekilde Vermont’ta Trump’ın önüne geçmişti ancak Trump girdiği diğer tüm eyaletlerde zafer elde etti.

Haley daha öncelerde aday adaylığı kampanyası sırasında Trump’a sert eleştirileriyle gündem oluyordu. En son Trump’ın bir kez daha başkanlık elde etmesinin ülkeyi “kaosa” sürükleyeceğini söylüyordu.

Haley, Trump’ın olası başkan yardımcısı adayı olarak bahsedilenler arasında yer almıyor. Kendisi daha önce bu rol teklif edilse bile istemeyeceğini söylemişti.

Nikki Haley, eski Güney Carolina valisiydi.

ABD’de 5 Kasım’da gerçekleşecek başkanlık yarışında Trump ve ABD Başkanı Joe Biden’ın yarışacağı neredeyse kesinleşti.

Ne olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 5 Kasım’da başkanlık seçimine giderken seçmenler bugün (6 Mart) önseçimde oy verdi. Önseçimlere ABD Başkanı Joe Biden ve eski ABD Başkanı Donald Trump damga vurdu.

Süper Salı, ABD’de başkanlık seçimleri öncesi en fazla ön seçim yapılan gün olarak biliniyor.

Trump, 15 eyaletin 14’ünde birinci çıktı.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olmak için bin 215 delegenin desteğine ihtiyaç var. Önseçimin ardından Trump’ın delege sayısı 1050’yi geçti.

Demokrat Parti’de başkan adayı olabilmek için toplam bin 968 delegenin desteğine ihtiyaç var. Biden’ın şu an toplam bin 548 delegesi bulunuyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.