Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rapor: Sonbaharda Kıbrıs’ta 400 binden fazla ötücü kuş avlandı

Yaban hayatındaki kuşları korumak için kurulan sivil toplum kuruluşlarının ve vakıfların ortak hazırladığı bir rapora göre Kıbrıs’ta geçen sonbahar 400 binden fazla ötücü kuş avlandı.

The Committee Against Bird Slaughter’ın ve The Royal Society for the Protection of Birds’ün (RSPB) desteğiyle Kıbrıs’taki BirdLife’ın hazırladığı rapora göre geçtiğimiz sonbaharda 400 binden fazla ötücü kuş öldürüldü.

Rapora göre sadece 2023’ün sonbaharında 435 bin ötücü kuş öldürüldü. Bu sayı, 2022’de 90 bin civarındaydı.

Kıbrıs’ta son dönemlerde artan organize suç ağlarının ötücü kuşları avladığı düşünülüyor. Genellikle kuş cıvıltısı çalan hoparlörler kullanılarak hazırlanan tuzaklar sayesinde ötücü kuşları yakalıyorlar. Ardından ötücü kuşlar, salamura veya “ambelopoulia” adı verilen yerel bir yemek yapılması için restoranlara satılıyor.

Kıbrıs, özellikle sonbaharda göç eden kuşlar için bir uğrak noktası. Karabaş ötleğen, Tyrannidae, bayağı çıvgın, söğütbülbülü, saz kamışçını ve kamış bülbülü gibi kuş türleri risk altında. Özellikle bu kuş türleri, İngiltere’de de azalma eğiliminde.

Ötücü kuşların insan tüketimi için avlanması 1974’ten beri Kıbrıs’ta yasak. Ancak yine de büyük oranda ötücü kuşlar öldürülmeye devam ediyor. Kıbrıs’taki vekiller, 1990’da 10 milyon kuşun öldürülmesinin ardından avlanmayı engellemek için BirdLife ile birlikte çalışıyor.

BirdLife’ın direktörü Martin Hellicar, raporun sonuçları hakkında şunları söylüyor:

“Geçen yıllarda gördüğümüz iyileşme göstergelerine rağmen bu sonbaharda yaşananlar bize önemli bir şey hatırlattı: Eğer caydırıcı kurallar uygulanmazsa bu sayı gün geçtikçe artacak.”

Yasadışı avcılıkta en çok artış Egemen Üs Bölgeleri’nde

Kıbrıslı yetkililer kuşları tuzağa düşürmek için 4,5 kilometreden fazla ağ kullanıldığını tespit etti. Kuş avlanmalarının artış gösterdiği yer ise Kıbrıs’taki İngiliz askeri üslerinin (Egemen Üs Bölgesi) bulunduğu bölgeler.

Bu bölgelerde kullanılan ağ oranında yüzde 41’lik bir atış söz konusu.

Egemen Üs Bölgeleri’nin kaçak avcılıkla mücadele birimlerinin kaynaklarında bir azalma söz konusu. Rapor, bu durum hakkında şunları söylüyor:

“Bu sezon, iyi bir vaka çalışmasıydı. Polis kaynaklarının yasadışı avcılık faaliyetlerini engelleme işlevinden uzkalaştırılmasının nasıl sonuçlar doğurduğunu hep birlikte gördük.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.