Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Kan hücrelerinde bulunan mikroplastikler, kalp krizi ve felç riskini artırıyor

Bilim insanları, kan hücrelerinde bulunan mikroplastik partiküllerinin ölüm riskini arttırdığını keşfetti. New England Journal of Medicine‘de yayımlanan araştırmaya göre mikroplastikler, felç ve kalp krizi riskini artırıyor.

İnsanların kan hücrelerinde bulunan mikroplastik partikülleri, ölüm riskini artırıyor. Bilim insanları, mikroplastik partiküllerinin kalp krizine ve felce yol açabileceğini keşfetti.

Uzmanlar, artan plastik kirliliğinin insan sağlığına zararlı olduğunu bir kez daha belirtiyor.

Araştırmalara göre kan hücrelerinde mikro ve nanoplastik bulunduran kişilerin felç geçirme veya kalp krizi geçirme ihtimalleri beş kat daha fazla. Araştırma, mikroplastiklerin doğrudan felç ve kalp krizini tetiklediğini söylemiyor ancak felç ve kalp krizi ile ilişkili olduklarını belirtiyor.

Uzmanlar, kan hücrelerini incelerken şaşkınlığa uğradığını belirtiyor. Uzmanlara göre plastik kirliliğinin dünya çapındaki artışı, kan hücrelerinde bulunan mikroplastiklerin artışıyla bağlantılı. Dolayısıyla, plastik kirliliği aynı zamanda yaşamsal riskler barındırıyor.

Yine de uzmanlar, kan hücrelerindeki mikroplastikler ve onların kalp krizi ile bağlantısının çözülmesi için yeni çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.