Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi: Modern zamanların en sıcak şubat ayını geçirdik

Avrupa Birliği’nin (AB) iklim merkezi geçtiğimiz şubatın, sanayi devriminden beri yaşanan en sıcak şubat ayı olduğunu söyledi. Ayrıca geçtiğimiz ay, okyanus sıcaklıklarının en yüksek seviyeye çıktığı aylardan biri.

Avrupa Birliği (AB) Kopernik İklim Değişikliği Merkezi’nin bugün (7 Mart) yaptığı açıklamaya göre sanayi devriminden bu yana geçirdiğimiz en sıcak şubat ayını bu yıl yaşadık. Geçtiğimiz ay deniz yüzeyi sıcaklıkları da rekor seviyelere çıkarken okyanus sıcaklıkları en yüksek oranlara ulaştı.

Küresel çapta sıcaklık değişimleri hâlâ El Niño hava olayı sebebiyle artış gösteriyor. Ancak bu sıcaklık artışlarının en büyük nedeni iklim krizi.

Bu sıcaklık artışlarının yakın zamanlarda Batı Avustralya, Güneydoğu Asya, Güney Afrika ve Güney Amerika gibi bölgelerde ağır koşullar yaratması mümkün görünüyor.

Deniz yüzey ortalama sıcaklığı 2023 Ağustos’ta 20.98 dolaylarındaydı. Bu şubatta ise deniz yüzeyinin sıcaklığının 21.06 dereceye çıktığını görüyoruz.

Sualtı yaşamı ile ilgili çalışan uzmanlar, yükselen sıcakların deniz yaşamını olumsuz yönde etkileyeceğini belirtiyor. Bu artışların ekosistemi çökertebileceğini aktaran bilim insanları, birçok canlının da zor koşullarla başa çıkmaya çalışacağını belirtiyor.

Bir yandan El Niño hava olayı sıcaklık artışlarına etki ederken öbür yandan da insan kaynaklı sebeplerden doğaya karışan sera gazları küresel ısınmaya sebep oluyor. Özellikle sera gazlarının salınımı, küresel ısınmanın temel sebebi.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.