Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oscar 2024: 96. Akademi Ödülleri hakkında bilmeniz gerekenler

96. Akademi Ödülleri için geri sayım başladı. Dopdolu bir yılı geride bırakırken bu sene birçok ilkin gerçekleşeceği bir Oscar’la karşı karşıyayız. İşte 96. Akademi Ödülleri (Oscar) hakkında bilmeniz gerekenler.

Oscar töreni için hazırlıklar tam hız sürüyor. Oscar töreni bu sene 10 Mart Pazar günü Akademi Ödülleri’nin (Oscar) her zamanki mekânı olan Hollywood’daki Dolby Tiyatrosu’nda gerçekleşecek.

Bu ödül törenini Jimmy Kimmel sunacak. Böylece Kimmel, dördüncü kez Oscar ödülleri töreninde sunuculuk yapmış olacak.

Her zamanki gibi ödül töreninde sahne performansları da gerçekleştirilecek. Alışılageldiği üzere sahne performanslarının “En İyi Orijinal Şarkı” adaylarından gelmesi bekleniyor.

Bu sene de film sektörü, oldukça yoğun bir programla karşımızdaydı. Bu senenin virali kesinlikle “Barbenheimer” oldu diyebiliriz.

Hollywood’da aktörlerin kaderlerinin nasıl bir senede değiştiğini de görebiliyoruz. Geçen sene Babylon (Babil) filminde rol alan Margot Robbie herhangi bir Oscar ödülü kazanamamıştı. Bu sene ise Barbie’de aldığı rol ile Akademi Ödülleri’nde başı çeken isimlerden biri haline geldi. Margot Robbie, Barbie’deki rolüyle toplam sekiz farklı kategoride ödüllere aday gösterildi.

Adayların açıklandığı gün ise birçok ünlü isim Akademi Ödülleri’nin öğle yemeğinde buluştu.,

96. Akademi Ödülleri hakkında merak ettiklerinizi sizler için derledik.

Emma Stone, Oscar tarihinde yer elde edenler arasına girecek mi?

The Poor Things’in ünlü aktörü Emma Stone, eğer bu sene de Oscar ödülü kazanırsa 35 yaşına kadar iki Oscar ödülü kazanmış olacak. Böylece Stone, 35 yaşına kadar iki Oscar ödülü kazanan sekizinci kadın aktör olarak tarihe geçebilir. Daha önce hiçbir erkek aktör, bu başarıya imza atamadı.

Stone, 2017’de La La Land’de aldığı rolle bir Oscar kazanmıştı.

Stone için Meryl Streep, Jodie Foster, Elizabeth Taylor, Bette Davis, Luise Rainer, Olivia de Havilland and Hilary Swank’ın yollarını takip ediyor diyebiliriz.

Yine de Stone’un “en iyi kadın aktör ödülü” alması garanti diyemeyiz. Bu ödül için Stone, Killers of the Flower Moon’un aktörü Lily Gladstone ile yarışıyor.

The Holdovers, bir noel mucizesi mi gerçekleştirdi?

The Holdovers, Miracle on 34th Street’ten beri ilk kez “en iyi film akademi ödülüne” aday gösterilen bir noel filmi.

Film, noelde evine gidemeyen öğrencilere bakıcılık yapmak zorunda kalan huysuz bir öğretmeni anlatıyor. Film bolca noel şarkısı, noel dekorasyonu ve noel teması içeriyor.

Filmin youncularından Paul Giamatti, en iyi erkek oyuncu ödülüne aday gösterilirken Da’vine Joy Randolph ise en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülüne aday gösterildi.

Barbie film müzikleri, filmin yönetmeninden daha şanslı

Her ne kadar en iyi yönetmen ve en iyi kadın oyuncu ödüllerini kaçırmış olsa da Barbie, Oscar tarihine girmeyi başardı.

Filmin yönetmeni ve yazarı Greta Gerwig, ilk üç filmiyle en iyi film akademi ödülüne aday gösterilen tek yönetmen.

Ancak Barbie’nin aday gösterildiği sekiz ödül arasından sadece bir tanesini kazanma ihtimali var. O da Billie Eilish’in “What Was I Made For?” şarkısıyla aday gösterildiği en iyi orijinal film şarkısı ödülü.

Cillian Murphy on yıldır devam eden trendi kırmaya hazırlanıyor

Oppenheimer, aday gösterildiği birçok ödülü kazanarak Oscar’a damgasını vurabilir.

Eğer Cillian Murphy, en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanırsa yaklaşık 14 yıl sonra hem en iyi erkek oyuncu hem de en iyi film akademi ödülü kazanan ilk film olacak.

Bu sene ödüllere aday gösterilen dört çiftimiz var

En iyi yönetmen adayı Justine Triet de orijinal senaryo kategorisinde aday gösterilen eşi Arthur Harari ile birlikte tanınıyor. Çift, birlikte yazdıkları Anatomy of a Fall filmi sayesinde ödüllere aday gösterildi.

Bu sırada Christopher Nolan ve Emma Thomas ise Oppenheimer’ın yapımcıları olarak en iyi film akademi ödülü kapsamında aday gösterildi.

Greta Gerwig ve Noah Baumbach en iyi senaryo ödülüne aday gösterilirken Margot Robbie ve Tom Ackerley ise en iyi film akademi ödülünde yapımcı kapsamında aday gösterildi.

Bir Bradley Cooper talihsizliği

The Hangover’da aldığı rolle ününe ün katan Bradley Cooper, çeşitli filmlerdeki üretkenliği sayesinde 12 kez Akademi Ödülleri’ne aday gösterildi.

Ne yazık ki, hiçbirinde eve Oscar ile dönemedi.

Cooper, bu sene de bu talihsizliğini kırabilecek gibi görünmüyor.

Bu sene iki aday, eşcinsel oyuncular arasında rekor kırıyor

Tarihte ilk kez açık kimlikli iki eşcinsel aktör, açık kimlikli eşcinsel karakterleri canlandırarak ödüllere aday gösterildi.

Bu aktörler Colman Domingo ve Jodie Foster.

Daha önce açık kimlikli eşcinsel bir aktör olarak aday gösterilen kişi Sir Ian McKellen’dı.

Martin Scorsese rekor mu kırıyor?

Scorsese bu sene 10. Oscar’ına aday gösteriliyor. Yaşayan yönetmenler arasında 10 kez Oscar’a aday gösterilerek bir rekor kırıyor.

Ancak eğer hayatını kaybeden yönetmenleri de listeye dahil edersek Scorsese, 12 kez OScar’a aday gösterilen William Wyler’ın rekorunu geçebilmiş değil.

Ayrıca 81 yaşındaki Scorsese, kendi kategorisinde aday gösterilenler arasındaki en yaşlı isim. Ancak tüm oscar adayları arasında John Williams (92), en yaşlı isim olarak gündeme geliyor.

Lily Gladstone, Oscar’a aday gösterilen ilk Amerikan yerlisi

Killers of the Flower Moon’un yıldızı Lily Gladstone, ABD Kızılderili Koruma Bölgesi olan Kuzey Montada’daki Blackfeet Indian Reservation’dan geliyor.

Böylece Gladstone, ödüllere aday gösterilen ilk Amerikan yerlisi olarak kayıtlara geçti.

Bu yıl ilk kez aday gösterilen 10 isimle karşı karşıyayız

Emily Blunt, Danielle Brooks, Sterling K Brown, ve Colman Domingo, ilk kez Oscar’a aday gösteriliyor.

Bunların yanı sıra America Ferrera, Lily Gladstone ve Cillian Murphy de ilk kez aday gösterilenler arasında.

İlk kez Oscar’a aday gösterilen diğer isimler ise Sandra Hüller, Jeffrey Wright ve Da’Vine Joy Randolph.

Robert Downey Jr bu kez Oscar kazanmaya yakın

Robert Downey Jr, 2008’de en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülüne aday gösterilmiş ancak kazanamamıştı.

Ancak bu sene Oppenheimer’daki performansıyla kesinlikle bir Oscar kazanmaya yakın diyebiliriz.

Adaylığı henüz açıklanmadan bir bestecinin öldüğünü biliyor muydunuz?

Kanadalı müzisyen Robbie Robertson, Killers of the Flower Moon’un film müziklerinin bestecisi.

Ancak henüz film yayınlanmadan hemen önce geçtiğimiz ağustosta bestecinin ölüm haberiyle karşılaştık.

Kendisi ölümünden sonra en iyi orijinal müzik dalında aday gösterildi ve Scorsese, Killers of the Flower Moon’u Robertson’ın anısına ithaf etti.

Twilight olmasaydı bir Oppenheimer olmazdı

Christopher Nolan, ünlü Alacakaranlık serisinin yıldızı Robert Pattinson’la Tenet üzerine çalıştıktan sonra Oppenheimer filmini hayata geçirmek aklına geliyor.

Robert Pattison’la birlikte gerçekleştirdikleri Tenet’in çekimleri bittikten sonra Pattinson, hediye olarak Nolan’a ünlü fizikçi Oppenheimer’ın konuşmalarından oluşan bir kitap hediye ediyor. Kitabı okuyan Nolan, içinde yazanlardan çok etkileniyor ve filmini çekme kararı alıyor.

Sana borçluyuz Robert Pattinson…

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.