Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rapor: İsrailli bir tank birliği, ekimde öldürülen muhabirlere “büyük olasılıkla” makineli tüfekle ateş açtı

Bir rapora göre İsrailli bir tank birliği bir grup muhabiri öldüren saldırılarının ardından “büyük olasılıkla” muhabirlerin üzerine bir dakika 45 saniye boyunca ağır makineli tüfekle saldırdı.

İsrailli bir tank birliği ekimde Lübnan’da bir Reuters muhabirini ve gazeteci kimliği açık olan bir grup muhabiri öldürmüştü.

Hollanda Uygulamalı Bilimler Araştırma Organizasyonu’nun olay ile ilgili bugün (7 Mart) yayımladığı rapora göre, İsrailli askerler önce iki kez saldırıda bulunarak muhabirleri öldürdü. Rapora göre muhabirlerin ölümünün ardından İsrailli askerler “büyük olasılıkla” muhabirlerin üzerine ağır makineli tüfekle bir dakika 45 saniye boyunca ateş açtı.

Organizasyon, El Cezire’den elde ettiği videoların sahneleri ve ses kayıtlarını inceleyerek bu sonuca ulaştı.

Rapor, olay hakkında şunları söylüyor:

“İncelemelerimiz sonucunda ‘büyük olasılıkla’ Merkava tankı, iki kez saldırıda bulundu. Buna ek olarak ağır bir makineli tüfek kullanarak muhabirlerin bulunduğu yere doğru ateş açtı.”

İsrailli askerlerin saldırı sırasında kişilerin muhabir olduğunu bilip bilmedikleri öğrenilemiyor.

Saldırıda hayatta kalan iki Reuters muhabiri ve bir AFP muhabiri, makineli tüfek saldırısını hatırlamıyor. Söylediklerine göre, “o sırada hepsi şok içindeydi.”

İsrail Savunma Kuvvetleri, konu hakkında yorum yapmayı reddetti. Raporun son bulguları hakkındaki düşünceleri sorulduğunda İsrailli yetkililer, “Bizler, gazetecileri vurmuyoruz” şeklinde yanıt verdi.

AFP’nin Dünya Haberleri Direktörü Phil Chetwynd, İsrail ordusu üzerine şeffaf ve geniş bir soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.