Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi: Dünyanın en büyük mercan resifi yeni bir kitlesel ağarma dönemiyle karşı karşıya

Dünyanın en büyük ve renkli doğal alanlarından olan Büyük Set Resifi, rengini kaybediyor. Avustralyalı yetkililer, mercan resifinin yeni bir kitlesel ağarma dönemine girdiğini söyledi.

Avustralyalı yetkililerin aktardığında göre Büyük Set Resifi, yeni bir kitlesel ağarma dönemine girdi. Uzmanlara göre mercan resiflerinin rengini kaybetmesindeki etmen, sıcaklık dalgalarının alglere zarar vermesi.

Büyük Set Resifi, uzun bir süredir rengini kaybediyordu. Ancak uzmanların aktardığına göre bu kitlesel ağarma dönemi, son sekiz yıldaki beşinci vaka olarak karşımıza çıkıyor.

Son dönemlerde deniz sıcaklıklarındaki artış, su altı yaşamı da etkiliyor. Deniz yüzeylerindeki sıcaklık artışı ve sıcak hava dalgasının denizlere doğru yönelmesi, su altı yaşamındaki birçok canlıya zarar veriyor.

Sıcaklık artışları, mercan resiflerine canlılık ve renk veren algleri öldürüyor. Böylece ölen alglerin ardından mercan resifleri hem canlılıklarını hem de renklerini kaybediyor.

Bugüne kadar Büyük Set Resifleri birçok kez kitlesel ağarma dönemine girdi. Ancak bilim insanı Roger Beeden, yeni kitlesel ağarma dönemi hakkında şunları söylüyor:

“Şu an Set Resiflerinin güneyinde görülen ağarma, son 20 yılın en büyüğü. Eşi benzeri görülmemiş bir ağarma dönemine girdi diyebiliriz. Bu dönemin tüm sonuçları hakkında yorum yapmak için henüz erken.”

Büyük Set Resifi, 40 yıldır dünya mirası listesinin içinde. Ancak Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) uzun süredir mercan resiflerinin tehlike altında olduğunu belirtiyor.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.