Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna lideri Zelenskiy bugün Türkiye’ye geliyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bugün (8 Mart) Türkiye’ye geliyor. Zelenskiy, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin bugün (8 Mart) Türkiye’ye geleceğini aktardı. Zelenskiy, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Zelenskiy’nin Türkiye’ye gerçekleştireceği resmi ziyarette liderler arasında Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşın seyri, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın devam etmesine ilişkin temaslardaki son durum, bölgede kalıcı barış arayışları gibi konuların ayrıntılı bir şekilde ele alınacağı belirtildi.

Zelenskiy ile Erdoğan görüşmesi, bugün saat 19.00’da Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşecek.

Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmişti

Rusya, 18 Temmuz 2023’de Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmişti. Türkiye, Rusya’yı tekrardan masaya oturarak anlaşmaya dahil etmenin yollarını arıyor. Tahıl Koridoru Anlaşması, Ukrayna’nın dünyaya tahıl ihraç etmesinin önünü açıyordu.

Zelenskiy, Erdoğan’ın çağrısıyla 7 Temmuz’da Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirerek 18 Temmuz 2023’te sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşması’nın geleceği hakkına konuşmuştu.

Moskova’nın anlaşmaya ilişkin iki temel itirazı var. Biri, anlaşmanın amacına dair. Rusya, söz konusu tahıl koridoru anlaşmasının açlık ve kıtlık tehlikesi yaşayan Afrika ülkeleri için başlatıldığını fakat limanlardan yola çıkan gemilerin çok azının Afrika ülkelerine gittiğini iddia ediyor. İkinci itiraz konusu, Rusya’nın kendi ürünlerini ihraç edememesi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ABD ve Batı’nın yaptırımlarına maruz kalan Rusya, ihracatta sorunlar yaşıyor. Moskova’ya ait gemilerin Akdeniz limanlarına girememesi ve sigorta yaptıramamasından şikayet eden Moskova, Rusya Tarım Bankası’nın SWIFT’e yeniden başlanmasını istiyor.

Zelenskiy ise Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Moskova olmadan da devam edebileceğini söylemişti. Telegram hesabı üzerinden bir video paylaşan Zelenskiy, “Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye beraber gıda koridorunun güvenliğini ve gemi denetimlerini sağlayabilirler. Tüm dünya için bu gerekli” demişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.