Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: “Cumhur’un kalesi” Trabzon’da geçim derdi seçim derdini etkiler mi?

Türkiye 31 Mart Yerel Seçimleri’ne giderken Trabzon’da seçim havası yurttaşı sarmış durumda. Seçmenlerin tercihini en çok ekonomik koşullar etkilerken Trabzon’da AKP’nin oy oranını koruyup koruyamayacağı merak ediliyor.

Yerel seçimlere sayılı günler kala yerel seçimlerin nabzını tutmak için Trabzon’daydık. Trabzonspor’un logosu, renkleri, ürünlerini satan dükkanları her yerde. Sokaklardaki parti bayrakları, adayların pankartları, yüksek sesle geçen seçim arabaları ise kenti seçim havasına sokuyor.

“Cumhur İttifakı’nın kalelerinden” biri olarak bilinen Trabzon’da yurttaşlara 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri için tercihlerini sorduk. Kentin en önemli sorunu, Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi geçim derdi ve hayat pahalılığı ancak ekonomik sorunların seçim sonuçlarını etkileyip etkilemeyeceği 31 Mart’ta cevabını bulacak bir soru. Yine de önceki seçimlerde AKP’ye oy verse de bu seçimde oy vermeyeceğini söyleyen yurttaşların kararını en çok ekonomi etkiliyor.

Cumhur’a “kale gibi kale” Trabzon

Trabzon’da AKP’nin ve Cumhur İttifakı’nın desteği çok kuvvetli. 2004 yerel seçimlerinde yaklaşık 400 oyla CHP’nin gerisine düştüğü istisna hariç, AKP girdiği ve iktidara geldiği 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana Trabzon’da birinci parti çıkıyor.

2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın adayı olarak yarışan AKP’li Murat Zorluoğlu, yüzde 64,6 oranında oyla seçildi. Millet İttifakı’nın İYİ Parti’den aday gösterdiği Atakan Aksoy ise yüzde 29,5 oyla rakibinin yarısından daha az oy aldı. Başkan seçilen Zorluoğlu, daha önce Van Valiliği yapmış ve HDP’li belediyeye kayyum olarak atanmıştı ancak 2024’te yeniden aday gösterilmedi.

14 Mayıs 2023 seçimlerinde ise Trabzon’un altı milletvekilinin dördünü, yüzde 47,8 oyla AKP kazanırken, yüzde 15,1 oy alan CHP ve yüzde 11,1 oy alan İYİ Parti Meclis’e birer milletvekili gönderdi. Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP yüzde 10,8 oy aldı ancak milletvekili çıkaramadı.

AKP’li Ahmet Metin Genç’e müstakbel başkan diyebilir miyiz?

AKP Trabzon’un merkez ilçelerinden Ortahisar’ın mevcut ilçe belediye başkanı Ahmet Metin Genç’i büyükşehirden aday gösterdi. Seçimin nabzını tutmak için gittiğimiz Trabzon’da yurttaşlardan sıklıkla Genç’in ismini duyduk ancak müstakbel başkan denebilecek Genç ile görüşme talebimize yanıt alamadık. 

CHP’nin adayı Hasan Süha Saral ve İYİ Parti’nin adayı Muhammet Erkan kendi partilerinin seçmenini koruyabilir ancak esas sürprizi Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) adayı Lokman Öztürk yapabilir.

Kentte iktidar partisini destekleyen ya da desteklemeyen yurttaşların derdi ise ortak: hayat pahalılığı ve geçim. Kimisi için bu dertler oy tercihini sorgulamasına da neden oluyor ancak bu tablo Trabzon’u “Cumhur’un kalesi” olmaktan alıkoyacak gibi görünmüyor.

Trabzonlular şike davasını unutmadı

Trabzonspor forması, şapkasıyla dikkat çeken bir yurttaş 31 Mart’ta hiçbir partiye oy vermeyeceğini söylerken Fenerbahçe-Trabzonspor arasındaki şampiyonluk kapışmasını ve 2011’deki şike davasını hatırlattı. Trabzonlu yurttaş “Hiçbirine güvenmiyorum. 2011’den beri hiçbir partiyi desteklemiyorum, şikecileri destekleyenleri ben desteklemiyorum” diye konuştu.

Yeniden Refah, AKP’nin alternatifi haline geldi

Trabzon’da mikrofon uzattığımız yurttaşların çoğu, daha önce oy verdikleri partileri desteklemeye devam edeceğini dile getirse de iktidar partilerine oy veren bazı yurttaşların hayal kırıklığına tanık olduk. Ekonomik zorluklar ve pahalılık, bazıları için AKP ve MHP’ye verilen desteğin sorgulanmasına yol açmış. Bu yurttaşların kimisi oy kullanmayacağını söylerken, kimisi için en güçlü alternatif Yeniden Refah Partisi.

Erdoğan, ille de Erdoğan

AKP’ye oy veren yurttaşların bazıları Trabzon adaylarını tanırken, pek çoğu için kimin aday gösterildiği önemli değil. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan vazgeçmeyeceğini söyleyenler, “Her zaman yanımızda” diyenler de yoğunlukta. 

Kimisi için geçim derdi seçim derdinden önemli

Sokakta simit satarak geçimini sağlayan yurttaşın geçim derdi, önceki seçimlerde MHP’ye oy vermesine rağmen bu seçimde iktidarı desteklememesine neden oldu. Geçinemediğini anlatan yurttaş “Kirada oturuyorum, kiramı başkası veriyor yardım ediyorlar. Hiç kimseye oy vermeyeceğim” dedi.

Trabzonspor atkısı forması sattığı tezgahının başındaki Trabzonlu yurttaş, “Nereye oy vereceğimizi biz de bilmiyoruz. Gençlik bitmiş, işsizlik başını almış gitmiş, pahalılık çok. Bu ülke nereye gittiğinin farkında değil” diye konuştu.

“MHP kökenliyim” diyen bir yurttaş ise, verilen sözlerin tutulmadığından yakınarak bir daha AKP’ye oy vermeyeceğini, tepki için Türkiye İşçi Partisi’ne oy vereceğini belirtti. 

CHP’nin seçmeni sadık

CHP’ye oy vereceğini söyleyen yurttaşlar ise genellikle partisine sadık olan, önceki seçimlerde de CHP’ye oy vermiş kişiler. “Atatürk’ü seven herkese oyumu veririm” diyen yurttaş CHP’nin kimi aday gösterdiğiyle ilgilenmiyor. “Ezelden CHP’li” olan başka bir yurttaş, desteklediği partinin Türkiye’yi daha iyi yöneteceğine inanıyor.

Bir yurttaş hükümeti “Emekliyi ezdiği için bunlara oy yok. Cebimizde beş kuruş kalmıyor, bir kilo et alamıyoruz. Varlıktan yok olduk, Allah sonumuzu iyi etsin” sözleriyle eleştirdi. AKP iktidarından memnun olmayan ve CHP’ye oy veren bir yurttaş ise “AKP’nin geldiği noktadan daha gerideyiz, daha da kötü olmanın gereği yok” dedi.

“AKP’den başkasının faydası yok”

AKP’nin adaylarına oy vereceğini söyleyen yurttaş, “Alternatifi yok. Diğerlerinin bu ülkeye hiç faydası yok, istesek de istemesek de ona oy vereceğiz” dedi.

Bir genç, AKP’li olmadığına ilişkin şeyler söylese de, AKP’nin adayını destekleyeceğini “Diğer partilere versem de pek bir işe yaramayacağını düşünüyorum” sözleriyle anlattı.

Büyükşehirde AKP’li Genç’i, Ortahisar’da ise CHP’nin adayı Ahmet Kaya’yı destekleyeceğini söyleyen yurttaş ise tercihini “Ülkenin bekası için, geleceği için AK Parti. Ortahisar’da CHP, Ahmet Kaya’yı çok seviyorum” diye açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.