Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Premier Lig Panorama: 28. haftanın ardından | Klopp ve Guardiola’nın son tangosu – Liverpool’daki bitiricilik sorunu – Manchester City’nin ikinci yarıdaki düşen performansı

Premier Lig’de 28. hafta geride kaldı. Bu haftanın merakla beklenen maçında Liverpool kendi sahasında Manchester City’le berabere kaldı ve averajla liderliği Arsenal’e kaptırdı. Maçın analizini Medyascope Spor Servisi’nden Öner Tavtay sizler için yazdı.

Premier Lig Panorama: 28. haftanın ardından | Klopp ve Guardiola’nın son tangosu – Liverpool’daki bitiricilik sorunu – Manchester City’nin ikinci yarıdaki düşen performansı

Jürgen Klopp – Pep Guardiola rekabetinin son perdesini geride bıraktık. Klopp’un dönüşü olur mu, dönerse hangi takımın başına geçer bilmiyoruz ama Guardiola’nın City’den ayrılmaya pek niyeti yok gibi. Bu yüzden Premier Lig’in modern zamanlardaki en büyük rekabetlerinden biri artık son buldu. Liverpool eksiklerine rağmen Manchester City’yi inanılmaz zorladı ve galibiyeti kaçırdı desek yeridir. Nasıl bir oyuncu grubuyla çıkarsa çıksın benzer futbol oynatmayı başaran Klopp’un bu meziyetini göz ardı etmek imkânsız. Liverpool bu beraberlikle evindeki yenilmezlik serisini devam ettirdi ve averajla Arsenal’e koltuğu kaptırdı. Gelin bu son büyük düellonun detaylarına birlikte bakalım.

Liverpool 1-1 Manchester City

Kadroları gördükten sonra pek çok kişi gibi ben de City’nin galibiyete koşacağını düşünüyordum. Van Dijk dışında kaleci de dahil olmak üzere savunmasında hiçbir ilk 11 oyuncusu bulunmayan Liverpool’un savunmada ciddi sıkıntı yaşayacağını düşünmek mantıklıydı. Fakat aksine Liverpool, yediği gol dışında çok ciddi bir savunma hatası yapmadan maçı tamamlamayı başardı. İlk yarı biraz daha City kontrolünde geçse de ikinci yarıda Liverpool fırtınası esti adeta. Bitirici ayak eksikliği yaşamasalar belki de ikinci ve üçüncü golü bulmaları işten bile değildi. Luis Diaz, Szoboszlai ve Gakpo’nun kaçırdığı ciddi pozisyonlar var. City tarafında ise yaptırdığı penaltı sonrasında sakatlanan Ederson’un durumu ciddi görünüyor. Kale sezon sonuna kadar Ortega’ya emanet edilebilir gibi duruyor. Alman kaleci, oynadığı süre boyunca da kalesinde güven verdi. İkinci yarıda Doku’nun oyuna girişiyle birlikte City hareketlenmeye başladı ve Doku’nun ciddi iki gol pozisyonu var ve bunlardan biri direkten döndü. İki tarafın da galibiyeti kaçırdığını düşünmek haksızlık sayılmaz.

Genek istatistik
Atak grafiği

Bu rekabetin süregeldiği maçlarda City’nin topa hakim olduğunu, Liverpool’un ise bulduğu şansları değerlendirmeye çalıştığını görürdük. Yani City topa hükmederken, Liverpool sürekli baskı yaparak onları hata yapmaya zorlardı. Bu sefer topla oynama üstünlüğü Liverpol’daydı. 12’si ikinci yarıda olmak üzere toplamda 19 şut çekti, kaçan üç büyük gol şansı vardı. City 18 kez rakip ceza sahasında topla buluşurken, Liverpool’da bu sayı 33’tü. Klopp’ün City karşısındaki skor anlamında olmasa da oyun anlamında City’yi en çok zorladığı maç buydu. Atak grafiğine de baktığımız zaman özellikle 75’ten sonra Liverpool’un baskısı kolay kolay düşmedi.

Kilit pas haritası
Dribling haritası

Alışılmışın aksine kilit pas sayısının azlığı dikkatimi çekti. City tarafında De Bruyne ve Haaland üçer kilit pasla takımlarında zirveyi paylaştılar. Liverpool tarafında ise son yarım saatte oynamasına rağmen Robertson’ın üç kilit pası var, Diaz da üç kilit pas ile maçı tamamladı. Dribbling haritasında ise City tarafında Foden üç başarılı dribbling, Liverpool tarafında Diaz dört başarılı dribbling yaptı. Özellikle Diaz’ı tutmakta çok zorlandı City. Bir pozisyonda Walker ve Rodri ile tek başına boğuşup, topu kaybedemen ikisinden de kurtulmayı başardı. Bulduğu net pozisyonları da gole çevirebilse Diaz bu son tangonun kahramanı olacaktı.

Liverpool Savunma Haritası (Gomez-Quansah-Van Dijk-Bradley)
Nathan Ake – Kyle Walker Savunma Haritası

Maçta savunma oyuncularının damgası çok büyüktü. İlk görselde Liverpool’un savunmasının haritasını görüyoruz. Dört oyuncunun da savunma açısından harika bir performans sergilediğini bu görsel bizlere kanıtlıyor. Zaten yenilen gol de duran toptan geldi. Akan oyunda neredeyse hatasız bir Liverpool savunması gördük.İkinci görselde ise City’nin savunma açısından en başarılı ikilisini görüyoruz. Ake ve Walker, savunma açısından harika bir maç geçirdiler. Ake her ne kadar penaltıya sebep veren hatalı pası verse de savunma açısından harika bir maç çıkardı.

Şimdi gelelim maçın en çok konuşulan pozisyonuna. Maçın neredeyse son anlarında Doku ceza sahası içinde topa neredeyse tekmeyle dokunmak istemiş ve topla birlikte MacAllister’ın göğsüne de vurdu. Ne orta hakem, ne de VAR pozisyonu penaltı olarak görmedi. Maçtan sonra Klopp, bu pozisyonla alakalı hakemler Doku’nun topa dokunduğunu söylüyor fakat arada top olmasa bu resmen adam öldürmeye teşebbüs sayılır dedi. Haksız da sayılmaz açıkçası. Doku’nun ayağı çok tehlikeli bir seviyeye kalkıyor ve tabanla topa müdahale etmeye çalıştığı için kontrolsüz hareketten bunun faul sayılması gerekiyor. Orta sahada gerçekleşse faul ve sarı kart verilecekken ceza sahasında penaltı verilmemesi skandal sayılabilir.

Liverpool pas haritası
Manchester City pas haritası

Gelelim pas haritalarına. Liverpool tarafında merkezde bir kümelenme var. Bunun sebebi Bernardo Silva, De Bruyne’yi baskılamaktı. Sol kanatta görev alan Alvarez bile sık sık içeri doğru kaydı. Bu sayede Bradley de rahatça ileri çıktı. Endo’nun sigorta görevi görmesi hem MacAllister’ı, hem de Szoboszlai’yi çok rahatlatıyor. Aldıkları pozisyonları eskiye oranla çok daha hücuma yönelik. MacAllister’ın 8 numara görevini çok iyi yerine getirdiğini vurgulamak istiyorum. City tarafında ise Alvarez solda çok yalnız kaldı, Foden de sağda kurulan iyi bağlantıyla etkili olmaya çalıştı. Stones da Rodri’yi savunma açısından rahatlatarak Rodri’nin hücuma daha kolay konsantre olmasına yardımcı oluyor. De Bruyne ise sık sık Haaland’ın arkasında ikinci forvet gibi görev yaptı.

Mac Allister’ın Manchester City karşısındaki performansı

1 gol, 8 kazanılan ikili mücadele, 11 başarılı savunma müdahalesi, 4 şut ve üçüncü bölgeye 18 pas

Liverpool’un evindeki yenilmezlik serisi 26 maça çıktı.

Endo ve Rodri’nin maç performansları (Duels won=Kazanılan ikili mücadele, Tackles won=Başarılı top kapma, Possession Won= Başarılı savunma müdahaleleri, Clearances=Topu uzaklaştırma, Passing accuracy=Pas isabeti)

Luis Diaz’ın topla buluşma haritası

Maçın Oyuncusu – Van Dijk’ın performansı

%100 hava topu kazanma – 79’da 77 pas isabeti – 7’de 6 başarılı uzun pas – 8’de 5 kazanılan ikili mücadele – 5 başarılı savunma müdahalesi – 4 başarılı top kapma – 4 araya girerek top kazanma – 2 son adam müdahalesi – 2 top uzaklaştırma

Luis Diaz’ın Manchester City performansı

19 üçüncü bölgeye pas – 18 ikili mücadele – 9 rakip ceza sahasında topla buluşma – 8 başarılı top saklama – 4 başarılı dribbling – 3 yaratılan gol şansı – 2 top kazanma – 2 şut – 1 kaçan büyük gol şansı

Böylece Premier Lig’deki Klopp-Guardiola rekabetinin son maçını hüzünlü bir şekilde geride bıraktık. Klopp’un yerine kim gelir bilemiyoruz ama gelen hocanın bu rekabeti sürdürmesi çok da kolay olmayacak. Premier Lig Panorama’dan bu haftalık bu kadar, haftaya tekrar görüşmek üzere!

Karşılaşmanın özeti:

Yazan: Öner Tavtay

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.