Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Avrupa’da hava kirliliği azalıyor

Araştırmacılar, Avrupa ülkelerinin hava kirliliğini azaltma konusunda gelişme kaydettiğini belirtiyor. Buna rağmen Avrupa vatandaşları, birçok ülkede Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği eşiğin çok üstünde bir hava kirliliği içinde yaşıyor.

Barcelona Küresel Sağlık Enstitüsü (ISGlobal) tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Avrupa ülkeleri hava kirliliğini azaltma konusunda son 20 yılda gelişme kaydetti.

Araştırmaya göre birçok Avrupa vatandaşı, birçok ülkede Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği eşiğin çok üstünde bir hava kirliliği içinde yaşıyor.

Verilere göre Avrupa nüfusunun yüzde 98’i PM2.5 isimli zararlı partiküllerin ağrılıklı olduğu bölgede yaşarken yüde 80’i ise PM10 isimli daha büyük partikülün ağırlıklı olduğu bölgede yaşıyor.

Nature Communications’da yayımlanan araştırmaya gçre Avrupa genelinde hava kirliliğine sebep olan PM2.5, PM10 ve nitrojen dioksit son 20 yıl içinde azalma eğiliminde. PM10 geçtiğimiz yıllar içinde yüzde 2.72 oranında azalırken PM2.5 ise 2.45 oranında azaldı.

PM2.5 ve PM10 gibi partiküller, insan ciğerlerine işleyerek kanser riskini artıran partiküller arasında yer alıyor. Bu partiküllerin her yıl yaklaşık 400 bin kişinin ölümüne sebep olduğu düşünülüyor.

Birçok Avrupa ülkesi salınımı azalttıkları bölgeleri artırıyor. Bununla birlikte Avrupa Birliği (AB) politikaları da endüstrilerin hava kirliliği yaratması önünde yeni düzenlemeler getiriyor.

Ancak yine de PM2.5 ve PM10 partikülleri Avrupa’da yüksek oranda bulunuyor. Bu partiküller en çok Kuzey İtalya ve Doğu Avrupa’da görülüyor. Yüksek düzeyde nitrojen dioksit ise yine Kuzey İtalya ve belirli bazı Batı Avrupa ülkelerinde görülüyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.