Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Hakim, eşi için 5 polis aracı ile okul bastı” haberini yapan Medyascope Diyarbakır Temsilcisi Ferit Aslan’a dava açıldı

Mardin’deki bir imam hatip ortaokulunda öğrencileriyle tartışan öğretmen eşi için beş polis aracıyla okula giden ve üç gün sonra çocukları gözaltına aldıran hâkimi haberleştiren Medyascope Diyarbakır Temsilcisi Ferit Aslan’a dava açıldı. Aslan’a, “halk arasında endişe, korku, panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliğini kamu düzenini ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi yayma suretiyle kamu barışı bozmak” suçlaması yöneltiliyor.

Mardin Hacı Süphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu’nda 2 Ocak 2024’te öğretmen N.Y. ile altı öğrenci arasında tartışma çıktı. “Öğretmene küfür ve hakaret ettiği” iddiası üzerine öğrenciler okul idaresine alındı. İddiaya göre o sırada öğretmenin Mardin İdare Mahkemesi’nde görevli hâkim eşi beş polis aracı ile okula geldi. Öğretmen ile tartıştığı ve hakaret ettiği iddiasıyla öğrencilerin kimlik tespiti yapıldı.

Olaydan iki gün sonra yine yaklaşık sekiz polis, açılan soruşturma kapsamında öğrencileri almak için yeniden okula gitti. Bazı öğrenciler polis tarafından alıkonularak emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Medyascope haberi yazdı, başsavcılık açıklama yaptı

Medyascope‘un olayı araştırıp, Mardin Barosu Başkanı İsmail Ellik’ten görüş alarak yaşananları haberleştirmesinin hemen ardından Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Akbulut’un imzasıyla 5 Ocak 2024’te açıklama yayımlandı.

Açıklamada, konu ile ilgili çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi, “Mardin İdare Mahkemesi’nde görev yapmakta olan bir hâkim meslektaşımızın öğretmen eşinin, kendisine hakaret eden öğrenciler hakkında şikâyeti üzerine soruşturma başlatılmış, yaşanan olay sonrasında şikâyetçinin eşi hâkim sıfatıyla değil, eşine destek olmak için okula gitmiştir” denildi.

Yazılı açıklamada, soruşturmada görev alan polis memurlarının öğretmenin eşinin hâkim olarak görev yaptığından dahi haberdar olmadıkları söylendi:

“Olayın yerel basına yansıması üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığımızın kimseye ayrıcalık ve imtiyaz tanınmayacağı, yalnızca yasal mevzuatın uygulanacağı yönündeki sözlü talimatlarına rağmen, kimlik tespitleri yapıldıktan sonra ailelerine teslim edilen çocuklarımızın, ısrarlı bir şekilde gözaltına alındıkları ve hâkimin polislerle birlikte okula baskın yaptığı yönündeki tezvirat içeren haberler gerçekdışı, görev yapmakta olan bir hâkim meslektaşımız nezdinde yargıyı itibarsızlaştırma gayretinden öteye geçmeyen, herkesin malumu olan çarpık bir zihniyetin ürünüdür.”

Haber kaldırıldı, Aslan’a soruşturma açıldı

Söz konusu hâkimin şikâyetinin hemen ardından Mardin Sulh Ceza Hakimliği habere erişim engeli getirdi. Haberin kaldırılmasının hemen ardından hâkimin şikâyeti üzerine haberi yazan Medyascope Diyarbakır Temsilcisi Ferit Aslan hakkında soruşturma açıldı.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, ifadesi alınan Aslan hakkında, TCK’nın “halk arasında endişe, korku, panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliğini kamu düzenini ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi yayma suretiyle kamu barışı bozmak” suçlarını düzenleyen 217/A-1, 218/1, 53 maddelerinden dava açtı.

İddianamede, okulda öğretmene hakaret ettiği belirtilen çocuklar için, “suça sürüklenen çocuklar” ifadesi kullanılırken, öğrenciler hakkında kimlik tespiti işlemi yapıldığı ve daha sonra ailelerine teslimlerinin sağlandığı belirtildi.

İddianamede hâkimden hiç söz edilmediği görüldü. Aynı iddianamede, çocuklar için gözaltı işleminin uygulanmadığı ve hâkimin okula polis ile baskın yapmadığı vurgulandı, “Böyle bir durumun söz konusu olmadığı sabittir” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.