Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TikTok yasaklanabilir: ABD Temsilciler Meclisi, TikTok yasa tasarısını onayladı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) sosyal medya platformu TikTok’un satılmasını, eğer satılmazsa da yasaklanmasını öngören yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde onaylandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) sosyal medya platformu TikTok’un satılmasını, eğer satılmazsa da yasaklanmasını öngören yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde onaylandı.

Yasa tasarısı, TikTok’un Çin merkezli sahibi ByteDance’in ABD’deki varlıklarını elden çıkarması için altı ay süre tanıyor. Eğer ByteDance, bu süre zarfında varlıklarını elden çıkarmaz ve ABD’nin “uygun” görmediği bir firmaya satılırsa TikTok yasaklanabilecek.

Yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nde 352 lehte ve 65 aleyhte oyla onaylandı.

Temsilciler Meclisi’nde onaylanan yasa tasarısı şimdi de Senato’da oylamaya sunulacak. ABD Başkanı Joe Biden, bu yasa tasarısının Senato’da da onaylanması halinde yasa tasarısının altına imzasını atacağını söylemişti.

Yasa tasarısı, TikTok’un “uygun” birine satılmasını öngörüyor. Eğer TikTok, ABD’nin uygun görmediği birine satılmazsa ülkede yasaklanacak. Senatörlerin hangi yönde oy kullanacağı ise şu anlık bilinmiyor.

ABD’de yaklaşık 170 milyar kişi, TikTok kullanıyor.

TikTok yasası nasıl işleyecek?

TikTok yasasının en olası sonuçlarından biri Apple ve Google’ın mağazalarında TikTok’u kaldırması olacak. Bu, ABD vatandaşlarının TikTok’u telefonlarına indiremeyeceği anlamına geliyor.

Yine de telefonunda TikTok olanlar ise uygulamayı kullanabilecek. Bu durumda da zamanla uygulamanın güncelleme alması durdurulabilir. Böylece kullanıcılar için birçok sorun yaratılabilir.

ABD neden TikTok’u yasaklamak istiyor?

TikTok’un satılmasını veya yasaklanmasını öngören yasa tasarısı ABD’nin “ulusal güvenlik” tartışmalarının bir sonucu.

ABD, Çin’in ilerleyen yapay zeka teknolojisi sebebiyle ulusal güvenliklerini tehdit ettiğini düşünüyor.

Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi geçen hafta yasa tasarısını 50’ye sıfır oyla onaylamıştı.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.