Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Menopoz geçiren balinalar daha uzun süre yaşıyor

Bilim insanlarının araştırmalarına göre menopoza giren balinalar, diğer balinalara oranla daha uzun yaşıyor. Böylece balinalar, aileleriyle daha uzun süre ilgilenebiliyor.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre menopoza giren balinalar, diğer balinalara oranla daha uzun süre yaşıyor.

Exeter Üniversitesi’ndeki bilim insanları toplam 32 farklı tür balinanın yaşam döngüsünü inceledi. Araştırmacıların bulgularına göre menopoza giren beş farklı balina türü, diğer balinalara oranla 40 yıl daha uzun yaşadı.

Daha uzun yaşayan ve menopoza giren balinalar için bu süreç ailelerine daha fazla vakit ayırarak genlerinin bir sonraki nesle aktarılması açısından avantaj sağlıyor.

Dişileri menopoza giren balinalar arasında narval (denizgergedanı), beluga (beyaz balina), kısa yüzgeçli pilot balina, katil balina ve yalancı katil balinalar bulunuyor.

Bu araştırmanın bir diğer bulgusu ise yalnızca sıkı aile bağlarına ve karmaşık sosyal yapılara sahip balinaların menopoza girdiğinin keşfedilmiş olması.

Bilim insanları yıllardır insanlarda ve az sayıda deniz memelisinde görülen menopozun evrimsel sürecini öğrenmeye çalışıyordu. Evrimsel açıdan bakıldığında, dişilerin ömürlerinin yarısında menopoza girmesi çok mantıklı görünmüyor.

Ancak bu araştırmayla birlikte menopoza giren balinaların uzun yaşadığı görülüyor. Ailesine vakit ayırmak için daha uzun sürte vakit bulan balinalar, evrimsel açıdan genlerini gelecek nesle aktarmakta daha şanslı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.