Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Yapay Zeka Yasası: Avrupa Parlamentosu, dünyanın ilk yapay zeka yasasını onayladı

Avrupa Parlamentosu, yapay zekanın yaratabileceği insan hakları ihlallerinin önüne geçmek için tasarlanan dünyanın ilk yapay zeka yasasını onayladı.

Avrupa Parlamentosu, dünyada yapay zeka kullanımına ilişkin yasal düzenlemeler getiren Avrupa Yapay Zeka Yasası’nı 13 Mart Çarşamba günkü genel kurulda onayladı.

Yeni yasa, insan haklarını ihlal edecek birçok yapay zeka uygulamasını yasaklamayı amaçlıyor. Yasaklananlar arasında yüz tanıma uygulamaları da bulunuyor.

Avrupa Yapay Zeka Yasası, 523 lehte oy ile onaylandı.

Çin daha önceleri yapay zekaya yönelik çeşitli yasa taslağı girişimlerinde bulunmuştu. Aynı şekilde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden da Ekim 2023’te yapay zeka geliştiricilerinin verileri hükümetle paylaşmalarını öngören bir kararname çıkarmıştı.

Ancak Avrupa Birliği (AB) diğer ülkelere oranla daha ileri gitti ve dünyanın ilk yapay zeka yasasını onayladı.

Yapay zeka yasası nasıl işleyecek?

Bu yasa, özellikle güvenlik güçleri tarafından kullanılan biyometrik yüz taraması sistemlerinin kullanımına sınırlama getiriyor.

Avrupa vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini ihlal eden yapay zeka uygulamalarını yasaklayan yasa tasarısı, özellikle güvenlik kameralarından veya internetten edinilen görüntülerin saklanmasını sağlayan sistemleri hedef alıyor.

Özellikle okul ve iş yerlerinde görülen sosyal puanlama sistemlerine de kısıtlama getiriliyor.

Sağlık, güvenlik, çevre, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne yönelik önemli potansiyel zararların önüne geçilmesi için bu alanlarda kullanılacak yapay zeka uygulamalarına ayrıntılı belgeler, net kullanıcı bilgileri, insan gözetimi gibi katı koşullar getiriliyor.

Bu yasa kapsamında “deepfake” adı verilen değiştirilmiş görsellerin veya videoların da yapay olduğunun belirtilmesi gerekecek.

Avrupa Yapay Zeka Yasası, onaylamasının ardından resmi gazetede yayımlanacak. Yasa, mayıstan itibaren 2 yıl içinde aşamalı olarak bütün birlik genelinde yürürlüğe girecek.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.