Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berlin’in tekno müzik kültürü, UNESCO’nun kültürel miras listesine girdi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Berlin’deki tekno müzik sahne kültürünü, “somut olmayan kültürel miras” listesine ekledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), Almanya’nın Berlin kentindeki tekno müzik kültürünü, “somut olmayan kültürel miras” listesine ekledi.

Somut olmayan kültürel miras listesi, kültürel değerlerin korunmasını amaçlıyor.

UNESCO 13 Mart Çarşamba günü yaptığı açıklamada Almanya’dan altı yeni kültürü, “somut olmayan kültürel miras” listesine eklediğini söyledi. Berlin’deki tekno müzik kültürü bu listede yer alıyor.

Almanya’da tekno müzik kulüpleri ve sahneleri büyük ün kazandı. Özellikle Berlin kentindeki tekno müzik aktiviteleri oldukça yerleşmiş bir kültür haline gelmişti. Ancak özellikle koronavirüs sonrasında tekno kulüpleri ve sahneleri, finansal zorluk çekmeye başladı.

Berlin’deki kulüplerin ve kültürel aktivitelerin teşvik edilmesi için oluşturulan bir ağ olan “Clubcommission,” bu kararın önemli bir mihenk taşı olduğunu aktardı. Clubcommission yönetim kurulu üyesi Lutz Leichsenring, “Bu karar kulüp ve bar sektörünün önemli bir sektör olduğunun ve korumaya değer olduğunun kabulüdür” dedi.

Listede başka neler bulunuyor?

Berlin’deki tekno aktiviteleri dışında diğer beş kültür arasında Finsterwalde şarkı yarışması da bulunuyor.

Bavaria’daki kış geçit töreni olan “Kirchseeon Perchtenlauf” de listeye eklenenler arasında bulunuyor.

Yeni eklenen altı gelenekle birlikte Almanya’dan toplam 150 farklı kültürel etkinlik listede yer almış bulunuyor.

Somut olmayan kültürel miras ne demek?

UNESCO’ya göre “somut olmayan kültürel miras” listesi, kültürlerin bir çeşit ifade edilme aracı. Özellikle insan yaratıcılığı ve gelenekleriyle ilgili olan bu kategori, zaman geçtikçe insanlar arasında yayılan ve gelenekselleşen aktiviteleri ifade ediyor.

Bu listede genellikle aktiviteleri ritüeller, beceriler, bilgiler ve performans sanatları yer alıyor.

Kaynak: DuetcheWelle

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.