Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Refah’taki gıda yardım merkezine saldırdı: Hamas’ın üst düzey askeri liderlerinden biri öldürüldü

İsrail güçleri 13 Mart Çarşamba günü Refah’taki Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) ait gıda yardım merkezine saldırdı. Yaklaşık 22 kişinin ağır yaralandığı saldırıda beş kişi hayatını kaybetti. İsrail’in yaptığı açıklamaya göre Hamas’ın askeri liderlerinden Muhammed Ebu Hesna da öldürülenler arasında.

İsrail, 13 Mart Çarşamba günü Refah’taki Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) ait gıda yardım merkezine saldırdı.

UNRWA’nın aktardığına göre ölen beş kişiden biri BM çalışanıydı. Saldırıda 22 kişi de ağır yaralandı.

İsrail tarafından yapılan açıklamada ise saldırı sonucu Hamas’ın üst düzey askeri liderlerinden birinin öldürüldüğü belirtildi.

İsrail’in açıklamalarına göre gıda yardım merkezine yönelik saldırının hedefi Muhammed Ebu Hesna’ydı. Muhammed Ebu Hesna, İsrail birliklerinin tam konumunu Hamas’a ileten bir Hamas askeriydi. Aynı zamanda Ebu Hesna, Filistinlilere gıda dağıtan yardım koordinasyonlarında aktif bir şekilde bulunuyordu.

Hamas da öldürülenler arasında bulunan Ebu Hesna’nın kimliğini doğruladı. Yaptıkları açıklamada Hamas, Ebu Hesna’nın kendileri için çalışan bir asker olduğunu belirterek ölümünü “korkakça bir suikast” olarak betimledi.

İsrail başbakanı Binyamin Netenyahu, 13 Mart Çarşamba günü Filistinlilere gıda yardımı için UNRWA’yı yeni bir yardım merkeziyle değiştirmeyi amaçladığını açıkladı. Netenyahu’ya göre UNRWA ile Hamas arasında bir ilişki bulunuyor.

Refah’taki sivillerin güvenliği İsrail’in müttefikleri arasında da önemli bir konu haline geldi

UNRWA’ya ait gıda yardım merkezindeki saldırıya yönelik konuşan İsrail Savunma Güçleri’nin sözcüsü Rear Adm Hagari, aynı zamanda Refah’taki sivillerin durumu hakkında da bilgi verdi.

Hagari, Gazze’den REfah’a sığınan 1.4 milyon mültecinin belirlenmiş “insani yardım adalarına” gönderileceğini belirtti. Hagari’nn aktardığına göre bu belirlenen alanlarda uluslararası aktörlerle koordineli bir biçimde sivillere yönelik insani yardım operasyonları gerçekleşecek.

Bu adalarda sivillere geçici konaklama, gıda yardımı ve yaşamak için gerekli diğer ürünler verilecek.

Filistin’e yönelik insani yardım çalışmalarında son durum ne?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Gazze’de insani yardım için geçici bir liman kurulacağını açıklamıştı.

İki gün önce de Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’ye giden insani yardım araçlarına yeni rotaların eklendiğini açıklamıştı.

Bununla birlikte İsrail hükümeti, Gazze’de halkı açlığa terk ederek savaş yürüttüğü iddia edilerek baskı görüyor. İsrail Savunma Güçleri’nin 13 Mart Çarşamba günü yaptığı açıklamada Gazze’ye yönelik yeni gıda yardım rotalarının açılacağı belirtildi.

Sözcü Rear Adm Hagari, muhabirlere şunları söyledi:

“İsrail’e insani yardıma boğmak için çaba gösteriyoruz.”

İsrail’in Filistinlilere gıda ve insani yardımda bulunduğunu ve yardım getiren ajanslara kolaylık sağladığına dair iddiaları ise Hamas tarafından reddediliyor. Hamas, İsrail’in Gazze halkını aç bırakarak savaş yürüttüğünü iddia ediyor.

Kaynak: Reuters, BBC, Times of Israel

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.