Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mansur Yavaş: “Kemal Bey’i şimdiye kadar suçladınız, demek ki SSK’yı doğru dürüst yönetemediniz ki emeklilere bu maaşı veriyorsunuz”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, emekli maaşlarının açlık sınırının altında olması nedeniyle SGK’yı eleştirdi. Yavaş, “Kemal Bey’i şimdiye kadar suçladınız, 20 küsür senedir siz idare ediyorsunuz. Demek ki SSK’yı doğru dürüst yönetemediniz ki emeklilere bu maaşı veriyorsunuz” dedi. Törende Medyascope’a konuşan emekliler, geçinemediklerini vurgulayarak “Bize zam mı yaptılar? Bizi diri diri gömdüler, üzerimize toprak döktüler” diye tepki gösterdi.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, 14 Mart’ta Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile birlikte Batıkent Emekli Etkinlikleri Merkezi ve Emekli Lokali’nin açılışını yaptı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Turgut Altınok’un mal beyanı açıklamasına ilişkin konuşan ABB Başkanı Yavaş, “En son ‘Mallar bana ait değil hepsi Allah’a ait’ dedi, geçti. Bütün dünya Allah’a ait, hüküm veren o” dedi.

Yavaş, bütün belediye başkanlarına mal beyanlarını açıklamasını çağrısı yaptığını hatırlatarak “Hâlâ yok. Açıklayıncaya kadar devam edeceğim. Halk parasını kullandırdığı insanların bu parayı ne yaptığını görmeli” diye konuştu.

“10 bin lira emekli maaşı emeklilerin açlık sınırının altında yaşamalarını kabullenmek demektir”

Hükümetin emekli zammını ilk önce yedi bin 500 liraya sonra ise 10 bin liraya çıkardığını hatırlatan Yavaş, “Daha sonra da açlık sınırını 16 bin lira açıkladı. Bu emeklilerin açlık sınırının altında yaşamalarını kabullenmek demektir” dedi.

“Demek ki SSK’yı doğru dürüst yönetemediniz de şimdi emeklilere bu maaşı veriyorsunuz”

Yavaş, eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun SSK’da Genel Müdürlük yaptığı dönem üzerinden “SSK’yı batırdı” iddiasına gönderme yaptı.

Yavaş, “Hep Kemal Bey’i şimdiye kadar suçladınız. 20 küsür senedir de siz idare ediyorsunuz. Demek ki SSK’yı doğru dürüst yönetemediniz demek ki şimdi emeklilere bu maaşı veriyorsunuz” diye konuştu.

Yeni dönemde ‘Emekli Meclisi’ kuracaklarını vurgulayan Yavaş, “Aynen kent konseyinde olduğu gibi onları bir şekilde karar alıp bize gönderecekler” dedi.

“Otobüslerin ücretsiz olması vaadi Sayın Cumhurbaşkanı’nın bugün akşam yayınlayacağı bir kararnameye bağlı”

Yavaş, Altınok’un emeklilere otobüs, metro ve minibüslerin bedava ve sınırsız olacağına dair seçim vaadinin cep telefonlarına kısa mesaj olarak gönderildiğine değinerek şunları söyledi:

“Şimdi her şeyden önce bu otobüslerdeki ücretsiz binme işine kararı Cumhurbaşkanlığı veriyor. Yani daha önceden bir kanunla bunu iktidar olduktan sonra getirdiler. Dolayısıyla belediyenin bir yetkisi yok. Belediye Meclisi’nin de bir yetkisi yok.

Sayın Turgut Altınok, siz hükümete mensup bir belediye başkanısınız. Bu verdiğiniz vaat Sayın Cumhurbaşkanı’nın bugün akşam yayınlayacağı bir kararnameye bağlı. Niye 1 Nisan diyorsunuz? Elinizden tutan mı var vaatlerinizi? Yapıp geçsenize neyi bekliyorsunuz? Artık kaybedeceklerini anlayınca ne yapacaklarını şaşırdılar.”

Emekli: “Bize zam mı yaptılar, bizi diri diri gömdüler, üzerimize toprak döktüler”

Medyascope, açılışa katılan emeklilere maaş zammını, bayram ikramiyesini ve seyyanen zam beklentisini sordu. Emekli bir kadın ocak ayındaki emekli maaşı zammına ilişkin “Bizimle dalga geçtiler, bize zam mı yaptılar? Bizi diri diri gömdüler, üzerimize toprak döktüler” yorumunu yaptı. 

Emekli maaşının ancak 40 bin lira olursa geçinebileceğini vurgulayan emekli kadın, şunları söyledi:

“Ev kira, çoluk çocuk okuyor. Biz bunları nasıl yapacağız. Geçinmeye çalışıyoruz. Umudum yok ama çok isterim ama böyle ikramiye gibi ‘İkiyken üç yaptım’ gibi değil. Maaşlara yapsınlar, en düşük maaşı 25 yapsınlar.” 

“Torunlarımın ihtiyaçlarını alamıyorsam ayaklarımın üstünde durmamın ne anlamı var”

Bir başka emekli en düşük emekli maaşının asgari ücretin üstünde olması gerektiğini belirterek “Geçmişte nasıl emekli maaşları asgari ücretin üstündeyse aynı sistem olmalı bugün ise maalesef geriye doğru gidiyoruz ve geçinemez hale geldik” dedi.

Torunlarının yüzüne bakamaz olduğunu söyleyen emekli, “Biliyor musunuz ben o torunlarıma bayramda veyahut da ihtiyaçlarından ötürü herhangi bir şey alamıyorsam benim bu ayaklarımın üzerinde durmamın ne anlamı var, utanıyorum” diye konuştu.

Emekli yurttaş: “Kanser hastasıyım, meyve bile alamıyorum”

Kanser hastası olduğunu söyleyen emekli yurttaş, “Özel ilaçlarım var, kanser hastasıyım zor geçiniyorum. Bu sene hiç meyve alıp yiyemedim daha doğru düzgün bir beslenemedim” dedi.

Emekli yurttaş, “Hem emekli sandığından kesiliyor hem maaşımdan kesiliyor. İlacım birini alıyorum diğerini alamıyorum, yalan söylemeyeyim” ifadelerini kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.