Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sapporo Yüksek Mahkemesi: “Japonya’da evlilik eşitliğine yönelik kısıtlamalar anayasaya aykırı”

Japonya’nın kuzeyinde bulunan Sapporo kentindeki yüksek mahkeme, Japonya’da evlilik eşitliğinin önüne engel koyulmasının “anayasaya aykırı” olduğuna hükmetti.

Japonya’nın medeni kanununa göre evlilik, “iki farklı cinsiyetin” birlikteliği olarak tanımlanıyor. Sapporo Yüksek Mahkemesi, medeni kanundaki bu ifadelerin “anayasaya aykırı” olduğunu söyledi. Ayrıca mahkemeye göre bu tanım, oldukça “ayrıştırıcı” bir tanım.

Mahkeme açıklamasında “Evlilik eşitliğini sağlamak herhangi bir dezavantaj getirmiyor ya da bunun zararlı bir yönü bulunmuyor” dedi.

Daha önce de alt basamak mahkemelerin buna benzer karar alındığı bilinse de bu karar, sekiz yüksek mahkemeden birinin verdiği ilk karar.

Evlilik eşitliği üzerine mahkemeye giden davacılardan biri mahkemenin kararı hakkında şu yorumda bulundu:

“Mahkemenin bu kararı hala oldukça muhafazakar bir karar ancak yine de beklentilerimin çok ötesine geçti. Karar açıklanırken kendimi ağlarken buldum.”

Basın açıklamasında davacıların avukatı Tsunamori Fumiyasu, müvekkillerinin Japonya Yüksek Mahkemesi’ne giderek bu kararın orada da belirtilmesi için çalışacaklarını söyledi.

Japonya’daki çeşitli bölgelerinde bulunan alt mahkemeler, evlilik eşitliği ve evlilik tanımlamasının anayasallığı konusunda bölünme yaşıyor. Bir kısım evlilik tanımını anayasal bulurken bazı mahkemeler ise anayasaya aykırı buluyor. Japonya Yüksek Mahkemesi’nin vereceği karar ise ülke genelinde bu ayrışmayı çözecek.

Japonya, G7 ülkeleri arasında evlilik eşitliğine yönelik yasal koruma sağlamayan tek ülke.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.