Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Daily Telegraph’ın devir tartışması büyüyor: İngiltere yabancı devletlerin gazete sahibi olmasını engellemeye çalışıyor

İngiltere’de yabancı ülkelerin gazeteleri satın almasını engellemeye yönelik yeni yasa tasarısı hazırlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli RedBird IMI’nın Daily Telegraph’ı satın almaya yönelik hamlelerinin ardından İngiltere’de yabancı hükümetlerin gazete sahibi olmasını engellemeyi amaçlayan yasa tasarısı hazırlanıyor.

Daily Telegraph’ın birçok kuruluşça satın alınmaya çalışılması İngiltere’de basın özgürlüğü gündemini tekrardan tartışmaya açtı. Özellikle BAE merkezli şirketlerin gazeteyi satın almaya yönelik teklifleri tartışmaları alevlendirdi.

The Telegraph, İngiltere’deki Muhafazakar Parti’ye yakınlığıyla biliniyor. Gazetenin sahipliği üzerinde şirketler arasında uzun süredir bir çatışma yaşanıyor.

Kültür Bakanı Stephen Parkinson Lordlar Kamarası’nda İngiltere’deki gazetelerin yabancı devletler tarafından satın alınmasını engelleyecek bir yasa tasarısı üzerine çalıştıklarını söyledi. Parkinson yaptığı konuşmada “Yabancı devletlerin kontrolündeki gazete ve haber dergilerini engellemek için bu yasa tasarısını hazırlıyoruz” dedi.

Bu yasa tasarısının gelecek haftalarda Lordlar Kamarası’nda oylamaya sunulacağı düşünülüyor. Eğer Lordlar Kamarası’nda geçerse, bu sefer Avam Kamarası’nda oylanacak. Yasa tasarısının her iki yerden de geçmesi durumunda yabancı devletler İngiltere’de gazete sahibi olamayacak.

BAE’nin Telegraph’ı almasını engellemek amacıyla şu an yürürlükte olan yasalar kullanılarak bir soruşturma yürütülüyor.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.