Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye ile İngiltere, Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine başladı

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve İngiltere İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini görüşmek üzere Londra’da bir araya geldi. Bolat, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine yönelik müzakerelerin başladığını duyurdu.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Londra’da İngiltere İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkileri ele alındı.

Bolat, görüşmenin ardından iki ülke arasında var olan Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine yönelik müzakerelerin başlatıldığını söyledi.

İki ülke arasındaki STA’nın yaklaşık 30 yıl önce kurulan Gümrük Birliği’ne dayandığını belirten Bolat, “2021’den bu yana yürürlükteki mevcut STA’mız, Brexit öncesinde var olan Gümrük Birliği kapsamındaki imtiyazları koruyarak, geçtiğimiz yıl yaklaşık 19 milyar dolara ulaşan ikili mal ticaretimize katkı sağladı” dedi.

Bolat bununla birlikte anlaşmanın kapsamının sınırlı kaldığını ve genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

Badenoch ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada Türkiye’nin önemli bir ekonomik partner olduğunu vurgulayarak güncellenmiş anlaşmanın İngiltere’deki hizmet sektörünü güçlendireceğini söyledi.

İngiltere hükümetinin belirttiğine göre anlaşmanın güncellenmiş versiyonu ayrıca Türkiye’den ithal edilmiş fındık, bulgar, buğday ve domates gibi ürünler İngiltere pazarlarında satılacak.

Türkiye’den Birleşik Krallık’a yapılan yatırımlar ise 4,9 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Ne olmuştu?

İki ülke arasına mevcut STA’nın güncellenmesine yönelik müzakerelere başlama kararı 18 Temmuz 2023’te alınmıştı.

STA’nın güncellenmesi sonucunda anlaşma, hizmet ticareti, yatırımlar ve ilave tarım tavizleri gibi alanları içerecek şekilde genişletilecek.

Bolat’ın bugün görüşme sonrasında yaptığı açıklamaya göre güncelleme görüşmesinin ilk turu 10 Haziran haftasında Londra’da gerçekleştirilecek.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.