Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya açıklarında arızalanan göçmen botunda en az 60 kişi hayatını kaybetti

Libya’dan İtalya’ya doğru yola çıkan bir göçmen botunda en az 60 kişi hayatını kaybetti.

Yardım kuruluşu SOS Mediterranee’ye ait Ocean Viking gemisi 14 Mart Perşembe günü Libya açıklarında sürüklenen bir şişme bot tespit etti. Bottaki 25 kişi yardım gemisi tarafından kurtarıldı.

SOS Mediterranee’de çalışanların aktardığına göre botla yola çıkan en az 60 kişi hayatını kaybetti.

Şişme bot yaklaşık bir hafta önce denize açıldı ancak denize açılmasından üç gün sonra botun motorunda arıza ortaya çıktı.

Yerel medyaya göre botta yeterli miktarda su ve yiyecek yoktu. Kurtulan 25 kişinin aktardığına göre haftalarca aç ve susuz bir şekilde botun üstünde kurtarılmayı bekliyorlardı.

Açlık ve susuzluğun dışında deniz üzerinde geçirilen vakit nedeniyle birçok kişide deniz suyu ve güneş nedeniyle yanıklar meydana geldi. İtalyan medyasından aktarılanlara göre ölümlerin nedeni açlık, susuzluk ve yanıklar.

Botta kurtarılanlar ayrıca haftalarca üstlerinden uçak ve helikopter geçtiğini ancak kimsenin onları kurtarmadığını söyledi.

Akdeniz göçmen güzergahı en tehlikeli yol

Uluslararası Göç Organizasyonu (IOM) geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada 2023’ün göçmenlerin en fazla öldüğü yıllardan biri olduğunu söyledi. Verilere göre en az sekiz bin 565 göçmen 2023’te hayatını kaybetti.

Bu sayı bir önceki yıldan yüzde 20 daha fazla.

IOM’un raporuna göre Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya uzanan Akdeniz göç güzergahı, en ölümcül göç yolu. Göçmen ölümlerinin birçoğu o güzergahta gerçekleşiyor. Sadece 2023’te en az üç bin 129 göçmen o yolda hayatını kaybetti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.