Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM destekli kuruluş: “Gazze’de halk kıtlık seviyesinde gıda eksikliği ve yetersiz beslenmeyle karşı karşıya”

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’de halkın yarısının açlıkla karşı karşıya kaldığını, bunun da şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) destekli Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) bugün (18 Mart) gerçekleştirdiği açıklamasında Gazze Şeridi’nde mevcut olan gıda eksikliğinin kıtlık seviyesine ulaştığını ve kesintisiz bir ateşkes olmadığı takdirde toplu ölümlerin gerçekleşebileceğini söyledi.

IPC kıtlığı iki kritere göre tanımlıyor: genel gıda kıtlığı ve yetersiz beslenmenin yaygınlığı.

IPC’nin üçüncü kriteri ise yaşanan ölümler ancak Gazze’den gelen veri akışının kesintili olması nedeniyle bu kriter hakkında net bir bilgi verilmiyor. IPC, Gazze Şeridi’nde yaşanan kıtlık seviyesindeki gıda eksikliği ve açlık hakkında şunları söyledi:

“Kıtlığı önlemek için gereken eylemler, ateşkes yönünde acil bir siyasi karar. Bunun yanı sıra Gazze nüfusunun tamamına yönelik insani ve ticari erişimi acil bir şekilde artırılmalı.”

Gazze’deki 1,1 milyon Filistinli, ağır koşullar altında gıda eksikliğiyle karşı karşıya. Bunların arasında yaklaşık 300 bin kişi ise kıtlık kriterlerini karşılayan bir seviyede ölüm riskiyle karşı karşıya.

BM, Gazze’de yaşananları “insan yapımı bir felaket” olarak tanımlıyor.

UNRWA Başkanı, Gazze’ye alınmıyor

İsrailli yetkililerin BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) Başkanı’nın Gazze Şeridi’ne girmesine izin vermiyor.

UNRWA ve Mısır Dışişleri Bakanı, İsrail’in engelini benzeri görülmemiş bir hareket olarak nitelendirdi.

Kahire’de düzenlenen basın toplantısında Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile birlikte konuşan UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, bugün Refah’a gitmeyi planladığını belirterek “bir saat önce Refah’a girmemin reddedildiği konusunda bilgilendirildim” dedi.

1949’da kurulan UNRWA, Filistinli mültecilere yardım sağlıyor.

UNRWA Gazze’deki en büyük kuruluş.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.