Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye “Skandallar” Ligi: Türk futbolunda 2024 yılına damga vuran olaylar | Süper Kupa krizi, taraftar ile futbolcu kavgası, stadyum altı kaçak imalathane…

Türk futbolu, her geçen gün yeni bir skandala ev sahipliği yapıyor. 2023’ü büyük krizlerle kapatan futbolumuz, yeni yılda da istikrarını (!) devam ettiriyor. Kubilayhan Kavrazlı, 2024 yılına şimdiden damga vuran skandalları sizin için derledi.

2023 yılını Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın hakem Halil Umut Meler’i darp etmesi, İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu’nun Trabzonspor maçında hakemin ikinci gol öncesinde faul kararı vermemesine tepki olarak takımını sahadan çekmesi ve Suudi Arabistan’da düzenlecek Süper Kupa’nın yaşanan kriz nedeniyle iptal edilmesiyle kapatan Türkiye, 2024 yılına da kötü anlamda hızlı bir giriş yaptı.

Uğur Demirok’un retinası yırtıldı

Trendyol Süper Lig’deki kaotik ortam, TFF 1. Lig’e de sıçradı. Zirve yarışını yakından ilgilendiren karşılaşmada Bodrumspor ile Eyüpspor kozlarını paylaştı. Arda Turan’ın çalıştırdığı Eyüpspor, güçlü rakibi karşısında 1-0 öne geçti.

Karşılaşma Eyüpspor’un 1-0 üstünlüğüyle devam ederken; ilk yarının sonlarına doğru ortalık karıştı. İlk yarının uzatma dakikalarında Bodrumspor’da Teknik Direktör İsmet Taşdemir kırmızı kart gördü ve bunun ardından sinirler gerildi. Ev sahibini destekleyen taraftarlar, sahaya yabancı maddeler attı. Sahaya atılan yabancı maddelerden biri Uğur Demirok’un yüzüne isabet etti. Uğur Demirok, ambulans ile sahayı terk etti. Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan’a da isabet eden bir yabancı madde oldu.

Bodrum FK Başkanı Fikret Öztürk ile Eyüpspor Başkanı Murat Özkaya, sahaya inerek Bodrumlu taraftarları sakinleştirdi. Yaklaşık 15 dakika duran karşılaşma kaldığı yerden devam ederken; maç sonunda ise Uğur Demirok’tan kötü haber geldi. 

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Uğur Demirok, “İnsan sağlığı her şeyden önce gelmelidir diye düşünüyorum. Retinada yırtık mevcut. Lazerle müdahale edildi fakat kanama olduğu için istenilen yere yapılamadı. Yine olmazsa operasyon gerekecek. Yaşananların kimsenin konuşmadığı, basite indirgediği bir olay haline gelmemesi gerekir. Antrenmanlara ve müsabakalara ne zaman başlayabileceğim şu an için belirsiz. Başta federasyon olmak üzere yetkili mercileri göreve davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Süper Kupa, Şanlıurfa’da

Galatasaray ile Fenerbahçe’yi karşı karşıya getirecek Süper Kupa’da, maç günü büyük bir kaos yaşanmıştı. Öyle ki Suudi Arabistanlı yetkililerin stadyuma getirilecek olan Mustafa Kemal Atatürk posterlerine, tişörtlerine ve İstiklal Marşı’na izin verilmediği iddia edilmişti. Galatasaray ve Fenerbahçe de tarihi bir karar alarak, Süper Kupa maçına çıkmama kararı almıştı.

2023 yılının son günlerinde yaşanan bu kriz, yeni yılda yeni bir belirsizliğe yol açtı. TFF, uzun süre Süper Kupa’nın hangi şehirde yapılacağını belirleyemedi. Finalin, Adana veya Samsun’da oynanacağı konuşulurken; TFF’den sürpriz bir Şanlıurfa çıkışı geldi. Federasyon, Süper Kupa maçının 7 Nisan 2024 günü saat 21.00’de Şanlıurfa 11 Nisan Stadyumu’nda oynanacağını açıkladı. 

2009 yılında açılışı yapıan 28 bin 8-985 kişi kapasiteli Şanlıurfa 11 Nisan Stadyumu, olanak eksiklikleriyle ön plana çıkıyor. Futbol Anadolu’nun edindiği bilgilere göre; 11 Nisan Stadyumu’nun eksikleri şu şekilde:

– Soyunma odaları yenilenmesi gerekiyor.
– Protokol tribün koltukları değişmesi gerekiyor. 
– Protokol zemini granit mermer olması gerekiyor. 
– Protokol odası komple değişmesi gerekiyor. 
– Soyunma odaları duvar ve zemin yenilenmesi gerekiyor. 
– Saha giriş koridoru ve soyunma odalarına giden koridorların asma tavanları değişmesi gerekiyor. 
– Saha giriş koridoru boyanması gerekiyor. 
– Soyunma odaları WC, aynaları ve ayna üstü aydınlatmalar değişmesi gerekiyor. 
– Stad dış ihata duvarları boyanması gerekiyor.
– Stadyumda bulunan kantinler yetersiz. 
– Basın tribünün yeniden düzenlenmesi gerekiyor. 
– Engelli tribünü yenilenmesi gerekiyor.

Türkiye Futbol Federasyonu ise 7 Nisan tarihinde oynanacak final öncesi eksikliklerin giderileceğini düşünüyor.

Hasan Arat’ın açıklamaları: “Stadın altında kaçak imalathane kurulmuş”

Saha içi ve dışında meydana gelen kaosun yanı sıra eşi benzeri görülmemiş bir olay daha yaşandı. Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek “trajikomik” bir durumu kamuoyula paylaştı.

Divan kurulu toplantısında konuşan Beşiktaş Başkanı Hasan Arat çarpıcı ifadelerde bulundu. Konuşmasında Ahmet Nur Çebi döneminde yapılanlara dair belgeleri paylaşan Hasan Arat, stadyumun altında başka kulüplerin ürünlerini üreten kaçak bir imalathane bulunduğunu ifade etti. Hasan Arat’ın açıklaması şu şekildeydi:

“Siz Beşiktaş’ın stadının altında imalathane olduğunu biliyor muydunuz? Bir bomba daha. Hem de başka takım malları da üretiliyor. Kira da ödenmiyor, personelin yemeğini de Beşiktaş veriyor. Böyle bir şey olamaz. İçim daraldı, kalbim sıkıştı. Geçin bunları.”

Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası ortalık karıştı

Trendyol Süper Lig’de 30. haftanın kapanış maçında Trabzonspor ile Fenerbahçe karşılaştı. Oldukça gergin bir atmosferde oynanan müsabakada konuk ekip, rakibini 3-2 mağlup ederek lider Galatasaray ile arasındaki puan farkını 2’ye indirdi. 

Dev maçın ardından ise ortalık karıştı. Fenerbahçeli futbolcular, Trabzonspor galibiyetini orta sahada kutlamak istedi. Trabzonsporlu taraftarlar, dakikalar içerisinde sahaya girerek sarı-lacivertli futbolculara saldırdı. Her iki taraf arasında büyük arbade yaşandı. 

Trabzonsporlu bir taraftar, Fenerbahçe’nin Hırvat kalecisi Dominik Livakovic’e yumruk atarken; Osayi Samuel ise bir taraftarı yumruğuyla yere düşürdü.

Jayden Oosterwolde’nin yerde yatan bir taraftara tekme attığı görüntülere yansırken; Michy Batshuayi’nin de sahaya giren bir taraftara uçan tekme atmaya çalıştığı tespit edildi. Öte yandan Trabzonspor tribünlerinden sahaya bıçak dahi fırlatıldı. 

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, maçın ardından yaşanan durumun vahamiyetini gözler önüne serdi. Tecrübeli çalıştırıcı yaptığı açıklamada, ”Benim kafamda hafif bir şiş var. Ben alışkınım, ben sokakta büyüdüm, Karadeniz çocuğuyum. Yere yatıp rol yapan biri değilim. Ben saha içinde bugün şişe topladım. İçeride birkaç antrenörün dudağı şiş, çenesi şiş. Oğlumun kafası şiş, çocuğa vurmuşlar burada. Nasıl olacak, nasıl düzelteceğiz bu işleri?” dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlika’ya’nın paylaşımına göre; karşılaşma sonrası meydana gelen olaylarla ilgili olarak ilk belirlemelere göre 12 şahıs yakalanarak gözaltına alındığı duyurulurken; FIFA Başkanı Gianni Infantino’dan da bir açıklama geldi. Infantino, açıklamasında ”Daha önce de söyledim ve tekrar söylüyorum; futbolda istisnasız tüm oyuncuların, dünyanın her yerinde pek çok insana bu kadar keyif veren bir oyunu oynayabilmeleri için güvende ve emniyette olmaları gerekiyor. İlgili makamları buna her düzeyde saygı gösterilmesini sağlamaya ve Trabzon’daki şok edici olayların faillerinin yaptıklarının hesabını vermeye çağırıyorum’‘ ifadelerini kullandı.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.