Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da yarış bitti mi? | Ulaş Tol: “Erdoğan farkın açılmasını durdurmak için sahada”

31 Mart Yerel Seçimleri’ne sayılı günler kala yarış devam ediyor. Ankara’da CHP’nin adayı Mansur Yavaş ve AKP’nin adayı Turgut Altınok arasındaki yarışı CORE Araştırma Enstitüsü’nden Ulaş Tol değerlendirdi. Tol, Erdoğan’ın sahadaki çalışmalarının sadece seçimi kazanmaya değil, oy ve güç kaybını önlemeye yönelik olduğuna dikkat çekti.

Seçimlere 12 gün kaldı. Ankara’da yarış CHP’nin yeniden aday gösterdiği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve AKP’nin adayı, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok arasında geçiyor ancak yarışın bittiği yorumları da yapılıyor. CORE Araştırma Enstitüsü’nden Ulaş Tol Ankara’daki dengeleri, Altınok’un stratejisini ve Yavaş’ın başkanlık sürecini  değerlendirdi.

Medyascope sokağın nabzını ve adayların performansını takip etmeye devam ediyor. Medyascope Diyarbakır Temsilcisi Ferit Aslan, DEM Parti Diyarbakır Belediye Eş Başkan Adayı Serra Bucak ve AKP’nin başkan adayı Mehmet Halis Bilden ile görüşmesinden detayları ve yurttaşların seçim tercihlerini anlattı.

Muhabirlerimiz Gülseven Özkan Tekirdağ’dan, Cansu Timur ise Ankara’nın Etimesgut ilçesinden izlenimlerini aktardı. 

“Murat Kurum etkisiz kaldı, sahaya inip seçim kaybedilirse Erdoğan açısından etkisi daha olumsuz olabilir”

Ulaş Tol, AKP’nin Ankara’da Altınok’u aday göstermesinde, MHP kökenli Mansur Yavaş’ın milliyetçi oylarını almasının kırılabileceğini düşünmesinin etkili olduğu yorumunu hatırlattı ve “Altınok milliyetçi oyları geri çevirebilecek bir isim değildi ve muhalif seçmeni de irrite edecek bir adaydı” dedi. Altınok’un AKP’nin zaaflarını hatırlatan bir aday performansı gösterdiğini dile getiren Tol, “Yavaşlayan Ankara için Hızlanma Zamanı” sloganına karşılık “Ankaralı seçmen Yavaş’ın sakinliğini yeterli görüyor” dedi.

Altınok’un kampanyasında parti gücüne ihtiyaç duyduğunu söyleyen Tol, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara’daki açılış-miting programlarını ve İstanbul’da sahada olmamasını şöyle değerlendirdi:

“Erdoğan’ın İstanbul’a büyük bir çıkarma yapması bekleniyordu fakat İstanbul’da da zor bir durum var. Murat Kurum etkisiz kaldı, kendi parti örgütü ve seçmeni tarafından da beğenilmedi. Sahayla durum değişecekmiş gibi durmuyor. Sahaya güçlü bir şekilde inip seçim kaybedilirse, Erdoğan açısından etkisi daha da olumsuz olabilir. Bundansa Kurum’un performansıyla seçimi kaybetmiş olmak daha iyi bir fotoğraf, bu hesaplanıyor olabilir.”

“Erdoğan’ın sahaya inme stratejisi seçimi kazanmak için değil, oy ve güç kaybını önleme çalışması”

“Ankara’da da Erdoğan’ın seçimin kaderini etkiyebilecek şekilde bir saha olduğunu düşünmüyorum ama en azından her gün açılan farkın durdurulması, AK Parti’deki, Cumhur İttifakı’ndaki fireleri azaltmak açısından Ankara sahasına gerek duymuş olabilir. Belki belediye yönetimleri değişmeyecek ama oy oranlarının çok düşmesi AK Parti’ye ve Erdoğan’a zarar verir. Sahaya inişlerde bir faktör de sadece seçim kazanmak değil, başta Yeniden Refah’a olmak üzere, fireleri durdurmak. Oy ve güç kaybını önleme çalışması.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.