Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama “Alperen Şengün özel” | Sakatlığı sebebiyle sezonu kapatan milli basketbolcunun, rüya gibi üçüncü sezonu

NBA’de Batı Konferansı ekiplerinden Houston Rockets forması giyen 21 yaşındaki milli basketbolcumuz Alperen Şengün, önceki hafta Sacramento Kings karşılaşmasında sakatlandı. Sezonun kalan bölümünde forma giyemeyecek genç yıldızın, kariyerinde büyük bir sıçrama yaptığı üçüncü sezonuna yakından bakalım.

NBA Panorama “Alperen Şengün özel” | Sakatlığı sebebiyle sezonu kapatan milli basketbolcunun rüya gibi üçüncü sezonu

NBA’de Houston Rockets forması giyen 21 yaşındaki milli basketbolcumuz Alperen Şengün, önceki hafta Sacramento Kings karşılaşmasında yaşadığı sakatlık sonrası sezonu kapattı. Sakatlığının ciddi olmadığı ancak 3-4 haftalık bir tedavi sürecinden sonra sahalara dönebileceği açıklanan milli yıldızın, sezonun son bölümünde play-in yarışından uzaklaşan Rockets tarafından riske edilmesi beklenmiyor.

Takımı ile NBA’de geçirdiği üçüncü sezonda harika performanslara imza atan Alperen, 63 maçta forma giymesi sebebiyle favoriler arasında yer aldığı MIP (En Çok Gelişme Kaydeden Oyuncu) ödülü şansını da kaybetti. NBA’de yeni kurallar dahilinde bir oyuncunun normal sezon ödüllerine aday olabilmesi için maçların en az %80’inde oynaması gerekiyor. 82 maçtan oluşan NBA normal sezonunda da %80’i geçebilmek adına bir oyuncunun en az 65 karşılaşmada forma giymesi gerekiyor. Alperen Şengün de 63 karşılaşmada forma giydiği için 2 maç eksiği nedeniyle %80 barajının altında kaldı ve normal sezon ödüllerine aday gösterilemeyecek. Ancak sakatlığa rağmen sahada kaldığı her anda takımı adına büyük bir fark yaratan Alperen’in rüya gibi bir sezonu geride bıraktığını söyleyebiliriz.

Çaylak kontratı önümüzdeki sezon sonunda sona erecek Alperen Şengün’ün, takımı Houston Rockets’ın bu yaz maksimum kontrat olan 5 yıl 225 milyon dolarlık extension (kontrat uzatma) teklif edeceği konuşuluyor. Milli basketbolcu takımı ile extension imzalaması halinde en çok kazanan Türk sporcu olarak tarihe geçecek.

Geçtiğimiz sezon Houston Rockets ile 75 karşılaşmada ortalama 28.9 dakika süre alarak, 14.8 sayı, 9 ribaund, 3.9 asist, 0.9 blok ve 0.9 top çalma istatistikleri ile tamamlayan Alperen Şengün, çaylak yılının ardından etkileyici bir ikinci sezonu geride bırakmıştı. Üçüncü sezonunda ise patlama yapan milli yıldız, forma giydiği 63 karşılaşmada ortalama 32,5 dakika süre alarak, 21,1 sayı, 9,3 ribaund, 5 asist, 0,7 blok ve 1,2 top çalma istatistikleri yakaladı. Gösterdiği performansla takımı Rockets’ı uzun süre play-off yarışı içerisinde tutan Alperen, All-Star oylamasında ise halk oylamasında Batı uzunları arasında beşinci, medya ve oyuncu oylamaları ile de yedinci oldu. Her ne kadar All-Star seçilmeyi başaramasa da All-Star tartışmaları arasında giren ve oylamayı birçok yıldız ismin önünde tamamlayan genç pivot, henüz 21 yaşında All-Star tartışmaları arasında yer almayı başardı. Sezonun ilk bölümünde yaptığı harika başlangıcın ardından Şubat ayında takımıyla birlikte biraz düşüş yaşayan Alperen, Mart ayında performansının zirvesine çıkmıştı ancak yaşadığı sakatlık ile sezonu erken noktalamak zorunda kaldı. 

İstatistik kağıdının her alanında gelişim gösteren Alperen, 63 karşılaşmada yakaladığı 21,1 sayı ortalaması ile tüm NBA’de 34., 9,3 ribaund ortalaması ile 14., 5 asist ortalaması ile de 41. sırada kendine yer buldu.

Alperen’in üç sezonluk istatistiksel gelişimi:

Üçüncü sezonunda birçok rekor kıran Alperen, San Antonio Spurs karşısında kaydettiği 45 sayı ile kariyer sayı rekorunu kırarken, Mehmet Okur’un 43 sayılık performansını geride bırakarak NBA’de bir maçta en çok sayı atan Türk olarak tarihe geçti. 45 sayısının yanı sıra 16 ribaund, 3 asist, 1 blok ve 5 top çalma ile kusursuz bir performansa imza attı.  Alperen ayrıca bir maçta en az 45 sayı, 15 ribaunt, 5 top çalma istatistiklerine ulaşan 5. oyuncu oldu. Daha önce Anthony Davis 2 kez, Joel Embiid, James Harden ve John Drew birer kez bu performansı sergiledi. Milli basketbolcu ayrıca 21 yıl 224 günle, 5 oyuncu arasında bunu başaran en genç isim olarak tarihe geçti.

Alperen Şengün’ün kariyer rekoru kırdığı geceyi buradan izleyebilirsiniz.

Milli basketbolcu NBA’in verimlilik sıralamasın ise sezonun şu ana kadar oynanan bölümünde yapmış olduğu istatistiklerle 14. sırada kedine yer buldu:

Ayrıca üçüncü sezonunda NBA’in en iyi oyuncuları arasındaki yerini alan Alperen Şengün, gelişmiş istatistiklerden Hollinger’ın player efficiency rating (oyuncu verimliliği) sıralamasında 22. sırada yer aldı:

Gelişmiş istatistiklerden player impact estimate’te (tahmini oyuncu etkisi) ise en az 15 dakika süre alan oyuncular arasında 20. sırada yer aldı:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.