Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim insanları HIV’i enfekte hücreden ayırmayı başardı

Bilim insanları, nobel ödüllü Crispr gen düzenleme teknolojisini kullanarak İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü’nü (HIV) enfekte hücreden ayırarak yok etmeyi başardı.

Bilim insanları son dönemde yaygınlaşan v nobel ödülü kazanan gen düzenleme teknolojisini kullanarak İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü’nü (HIV) enfekte hücreden ayırmayı başardı.

Bu teknoloji makas gibi çalışarak “kötü” DNA’yı kesiyor veya yok ediyor.

Bilim insanlarının umudu, bu teknolojiyi bütün vücuda uygulayarak bedeni HIV’den tamamen kurtarmak.

Şu an HIV enfekte hastalar, virüsü engellemek için düzenli ilaç kullanıyor. Ancak ilaçlar, virüsü vücuttan tamamen yok etmek için yeterli değil.

Amsterdam Üniversitesi’nde bu konu hakkında çalışmalar yürüten bir ekip, çalışmalarındaki erken bulguları bu hafta içinde kamuoyuyla duyurdular. Bilim insanlarına göre HIV’e yakalanan kişileri tamamen iyileştirmek artık mümkün.

Yine de bütün HIV’i yok etmek büyük bir efor gerektiriyor. Bu çalışmaya ek olarak daha büyük araştırmalar gerekiyor.

Amsterm’daki ekip hariç başka bilim insanları da Crispr teknolojisini kullanarak HIV’i yok etmeye çalışıyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.