Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM çalışanları İsrail ordusu tarafından şiddet görüyor

Guardian’ın elde ettiği Birleşmiş Milletler’e (BM) ait belgelere göre İsrail tarafınan işgal edilmiş Batı Şeria’da Filistinlilere yardım etmek amacıyla çalışan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu`daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) gönüllüleri ve çalışanları İsrail ordusu tarafından şiddet görüyor.,

Birleşmiş Milletler’e (BM) ait ve Guardian tarafından elde edilen iç raporlara göre İsrail ordusu ve yetkilileri Batı Şeria’da Filistinlilere yardım etmek amacıyla orada olan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu`daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarına saldırıyor.

Belgeler, yüzlerce çalışanın birbirinden farklı vakalarını anlatıyor. İddialardan birine göre İsrail ordusu UNRWA çalışanlarının gözünü bağlayarak onları dövüyor.

UNRWA sözcüsü Juliette Touma, belgeler hakkında hiçbir haberinin olmadığını söyledi.

İsrail Savunma Gücü’nün sözcüsünün yaptığı aktarımda “UNRWA çalışanlarıyla aralarında bir husumet olmadığını” söyledi. “Bizim onların çalışmaları bilerek engellemek gibi bir niyetimiz yok” diyen sözcü, “Şu an bu iddiaları kanıtlayamıyoruz ama UNRWA ve diğer örgütlerle uyum halindeyiz.”

Raporda UNRWA çalışanları şunları söylüyor:

“BM, büyük anlamda birçok kez engellenmeye çalışıldı. BM’nin dokunulmazlık haklarına birçok kez karşı gelindi.”

Belgelere göre İsrail, çeşitli UNRWA merkezlerini ele geçiriyor

Belge aynı zamanda İsrail’in UNRWA bölgelerini askeri operasyonlar için kullandığını da gösteriyor.

Bu belgelerde anlatılan en ciddi olaylardan biri ise şöyle: BM logolu bir araç, Şubat 2024’te Beytüllahim yakınlarındaki bir Filistin köyünü terk etmeye çalışırken İsrailli askerler tarafından durduruldu. Personelleri araçtan çıkmaya zorlayan askerler, aracın Hamas aracı olduğuna kanaat getirerek personellerin dizini çökmesini istedi. Ardından personellerin gözleri bağlandı, plastik kablo parçasıyla elleri bağlandı ve dövüldü.

Belgeler ayrıca İsrail’in 8 Aralık’ta bir mülteci kampına saldırdığı ve orada UNRWA’ya ait bir sağlık merkezini ele geçirdiğini de belirtiyor.

Bunların yanı sıra bu belgeler, birçok İsrail askerinin UNRWA merkezlerinde olmasını da eleştiriyor.

İsrailli yetkililerin yaptığı açıklamaya göre Batı Şeria’da “terörist” saldırılarına yönelik daha sert önlemler alınması gerekiyor. Raporlara göre 7 Ekim’den bu yana 15 İsrail güvenlik gücü öldürülürken 99’u da yaralandı.

UNRWA ise Batı Şeria’daki kısıtlamaların ekonomik krizi derinleştirdiği ve başka bölgelerde çalışan Filistinliler için zorluk çıkardığını belirtiyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.