Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sergide “1990 dönemi eseri” yazıyordu: Damien Hirst’in eserleri aslında 2017’de yapıldı

Guardian’ın araştırmalarına göre İngiliz sanatçı Damien Hirst’in 1990’larda yapılmış gösterilen formaldehitte muhafaza edilen ölü hayvan figürleri aslında 2017’de yapıldı.

Guardian’ın araştırma ekibi, ünlü İngiliz sanatçı Damien Hirst’in formaldehitte muhafaza edilmiş üç hayvan figürünün 2017’de yapılmalarına rağmen 1990’larda yapılmış şekilde kaydedildiğini keşfetti.

Guardian’ın ulaştığı kaynaklar, bu eserlerin çeşitli yöntemlerle yaşlandırıldığını söylüyor.

Bir güvercini, bir köpekbalığını ve iki buzağıyı formaldehitte muhafaza eden Hirst’in bu eserleri, Hong Kong, New York, Münih, Londra ve Oxford’da sergilendi. Sergi sırasında bu eserler, Hirst’in 1990’lar dönem eserleri arasında gösterildi.

Ancak bu üç eser de İngiltere’de Dudbridge’deki atölyesindeki çalışanlar tarafından 2017’de yapıldı.

Hirst’in 1990’larda yaptığı eserler arasında bu üç eser, kamuoyunca daha önce hiç görülmemişti. Guardian bu eserlerin izini sürdüğünde 2017’den önce bu eserlerin varlığına dair hiçbir bilgiye rastlamadı.

Kaynakların aktardığına göre, eserlerin sergilerdeki yaşı tamamen yanlış. Bu eserler ilk Hong Kong’daki sergide gösterildiğinde bir yıllık eserlerdi.

Hong Kong sergisinden sonra güvercin eseri satıldı. Ancak köpekbalığı ve buzağı eserleri ise çeşitli müze ve galerilerde sergilendi.

Kültür-sanat çevresi sanat eserlerinin tarihi konusunda keskin sınırlara sahip mi?

Genelde eserlerin tamamlandığı tarihe atıf yapmak sanat dünyasında oldukça yaygın bir pratiktir ancak Hirst’in birlikte çalıştığı şirket Science Ltd, bu eserlerin sanatçının söylediği yılda tamamlanmadığını söyledi.

Hirst’in avukatı ise bu konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Sanatçının eserlerinde belirtilen tarihler, endüstriyel standartlara göre kontrol edilmezler. Sanatçılar çoğunlukla çalışmalarının tarihleri konusunda tutarsızdır.”

Ancak Guardian’ın danıştığı birçok galerici, akademisyen ve sanatçı eserlerin genellikle tamamlandığı tarihin belirtildiğini söyler. Eserin tasarlandığı tarih, sergi sırasında belirtilmez.

Hirst’in çalışmaları ise çeşitli yöntemlerle yaşlandırıldı. Hirst’in şirketi, su ve gaz gibi kaynaklar kullanarak eserleri yaşlandırmaya çalıştı. Böylece 2017’de tamamlanmış eserler, 1990’larda yapılmış gibi görünmeye başladı.

Hirst’in eserleri hâlâ 1990’larda yapıldı ibaresiyle sergileniyor

Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi 2021-2022 arasında Hirst’in bu eserlerinden birini “Cain and Abel (1994)” başlığıyla sergilemişti.

Bunun yanı sıra 2017’de Hong Kong’daki sergiye ev sahipliği yapan The Gagosian, 2018 ile 2023 arasında New York ve Londra’da da sergilere ev sahipliği yaptı. Bu sergilerde de Hirst’in bu eserlerini sergiledi.

Şu an hâlâ Münih Kent ve Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde Hirst’in bu eserlerinden bazıları sergileniyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.