Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da Nevroz coşkusu | Leyla Zana: “Bundan sonra irademizi kendimiz için kullanacağız”

Diyarbakır’da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından düzenlenen Nevroz Bayramı kutlamasında sekiz yıldır siyaset sahnesinde olmayan Leyla Zana ilk kez konuştu. Zana, “Biz, bundan sonra irademizi sadece kendimiz için kullanacağız” dedi.

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesindeki Nevroz Parkı’nda yapılan kutlamalar için polis olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Alanın çevresinde kurulan kontrol noktaları ve bariyerler ile protokol dahil alana girenlerin iki kez üstü arandı. Polis, basın mensuplarının kalemle alana girmesine izin vermedi. 

Yağmur nedeniyle katılım geçen yıllara göre düşüktü

Sanatçıların konserleri ile başlayan Nevroz kutlaması esnasında saat 15.00 sıralarında yağmur yağmaya başladı. Havanın soğuk olması ve şiddetli yağmur beklentisi nedeniyle kutlamalara katılım geçen yıllara oranla daha düşüktü.  

Leyla Zana, sekiz yıl sonra siyaset sahnesine döndü

Çözüm sürecinden sonra siyasetten kopan ve Diyarbakır’daki köy evinde inzivaya çekilen Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Leyla Zana, Nevroz kutlamalarıyla siyaset sahnesine döndü. 

Diyarbakır’daki Nevroz kutlama alanına DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve Abduhah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile gelen Leyla Zana, konuşma da yaptı. 

“Yine ben geldim”

Zana, Kürtçe konuşmasında “Diyeceksiniz ki ‘Yine mi geldin?’ Evet yine ben geldim. Hepinizin Nevroz bayramınızı kutluyorum” dedi. 

Tüm Kürtlerin Nevroz’unu kutlayan Zana, Şeyh Said, Kadı Muhammed, Melayê Ciziri‘ye minnettar olduklarını belirterek, Mesut Barzani’nin babası Molla Mustafa Barzani’den de söz etti. 

“İrademizi sadece kendimiz için kullanacağız”

Leyla Zana, 31 Mart Yerel Seçimleri’ne de değindi. “Biz, sadece belediye başkanlarını seçmeyeceğiz. İktidardaki partiler, bizim aklımızla dalga geçiyor” diyen Zana, şöyle devam etti:

“Diyorlar ki ‘100 yıldır Kürtleri yönettik, Kürtler bizden razı. Ondan kaynaklı bize oy veriyorlar.’ Bir yandan AKP, bir yandan CHP, bir yandan da MHP… Artık ‘hayır’ diyoruz. Biz bundan sonra irademizi sadece kendimiz için kullanacağız.”

“Bir kez daha bu yolun açılmasına hazır mısınız?”

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 1993’teki barış ve çözüm adımlarına işaret eden Zana, “Bir kez daha bu yolun açılmasına hazır mısınız?” diye sordu, kalabalık hep birlikte “Evet” dedi.  

Zana şöyle devam etti:

“Barış berekettir. Barış sevmektir. Bir kez daha yüksek sesle diyoruz; Nevroz’un kutlu olsun Başkan Apo. Bütün tutsak arkadaşların Nevroz’u kutlu olsun.”

“2013’teki deklarasyonun arkasındayız”

Kutlamadaki son konuşmayı DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan yaptı. Bakırhan, Diyarbakır’da 2013’te okunan Öcalan’ın barış deklarasyonundan söz ederek şunları dedi:

“Bu deklarasyonu görmediler, tanımadılar. Bizler o deklarasyonun arkasındayız. Ankara yine kirli ittifaklarla, kirli hesaplar yapıyor. Hesap sarayda ise, terazi Amed’tedir. Savaş Ankara’da ise barış Diyarbakır’da, Nevroz’dadır. Savaş yerine çözüm adımları atalım.”

Bakırhan, iktidarın sabahtan akşama kadar “sınır güvenliği” dediğini de dile getirerek, “Nerede bir Kürt varsa iktidar oraya sınır güvenliği şeklinde bakıyor. 50 yıldır boyun eğdiremediniz şimdi mi eğdireceksiniz? Bunlar diyalog ve müzakereye karşılar” dedi.

“Türk-Kürt ittifakını güncelleyelim”

Konuşmasının sonunda iktidar ve muhalefetin yanı sıra İran, Irak, Suriye’deki bütün Kürt parti ve oluşumlara seslenen Bakırhan şunları dedi: 

“Devlet ve iktidara çağrımızdır: Savaş yerine Türk-Kürt ittifakını güncellemeye davet ediyorum. ‘Bilinmeyen dil’ ve ‘terörist’ kavramından vazgeçin. Bir an önce bu siyasetten vazgeçin. Muhalefetten ise Kürt meselesi konusunda daha cesur olmalarını ve doğruları dile getirmelerini istiyoruz. Diğer parçalardaki Kürtlere ise, ulusal birliğin bir an evvel sağlanması çağrısı yapıyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.