Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Neuralink: Beyin çipi takılan felçli hasta düşünce gücüyle satranç oynadı

Dünyanın en zengin iş insanlarından, Tesla ve SpaceX’in CEO’su, X’in sahibi Elon Musk’ın şirketi Neuralink’in beyin çipi taktığı felçli bir hasta, düşünce gücünü kullanarak satranç oynadı. Dizüstü bilgisayarda satranç oynayan ve Neuralink cihazını kullanarak imleci hareket ettiren hastanın görüntüleri X’te paylaşıldı.

Dalış kazasında omzundan aşağısı felç olan Noland Arbaugh’a (29) ocak ayı sonunda beyin çipi takılmıştı. Neuralink, çalışmaları ve insanların beynine yerleştirecekleri mikroçipler ile teknolojik çözümler geliştirmeyi, engellilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.

Çip implant ameliyatının çok kolay geçtiğini ve hiçbir bilişsel bozukluğu olmadığını söyleyen Arbaugh, “Çip sayesinde yeniden Civilization VI oynayabiliyorum. Neuralink bana bunu tekrar yapma olanağı verdi ve 8 saat boyunca aralıksız oynadım” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Mayıs 2022’de Neuralink’e çipleri insan üzerine test etmesi için izin vermişti. Neuralink’in rakibi Blackrock Neurotech, 2004’te ilk beyin implatını yapmıştı. Precision Neuroscience adlı başka bir şirket de felçli hastalara destek olacak implantlar üretiyor.

Neuralink, özellikle felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Altı yıl sürecek bu çalışma ile 64 tane iplik, beynin belirli bölgelerine yerleştirilecek. Çipler, zaman içerisinde demans, Parkinson hastalığı ve omurilik zedelenmesi gibi sağlık sorunlarına yardımcı olabilecek.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.