Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçimlere 10 gün kala partilerin cinsiyet karnesi: AKP en düşük oranda kadın aday çıkaran parti oldu

YSK’nın açık veri portalındaki verilere göre yerel seçimlerde AKP’nin bin 238 adayından 27’si kadın. AKP, yüzde 2,18 ile siyaset sahnesinde varlık gösteren partiler arasında en düşük oranda kadın aday çıkaran parti olarak 31 Mart’a gidiyor.

Türkiye, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere hazırlanıyor. Belediye başkan adaylarının kesinleşmesiyle birlikte Yüksek Seçim Kurulu (YSK) açık veri portalında adayların cinsiyetlerine göre dağılımına ilişkin verileri açıkladı. Medyascope, YSK verileriyle siyasette öne çıkan 12 partide, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde kadınların görünürlüğünü derledi.

Yalnızca bir erkek aday gösteren Güç Birliği Partisi ve üç erkek adayı olan Aydınlık Demokrasi Partisi dışında seçime giren partiler arasında, en düşük kadın aday oranına iktidar partisi AKP sahip oldu.

Yüzde 3,13 ile kadın aday oranında AKP’yi geride bırakan HÜDA PAR’ın sadece ilçelerde kadın aday gösterdiği görülürken, büyükşehir ve illerde en çok kadın adayı DEM Parti çıkardı.

AKP ve MHP geride kaldı

Partilerin aday gösterdiği seçim bölgeleri değişiklik gösterdiği için toplam aday sayıları da birbirinden farklı. Cumhur İttifakı’nın büyük ortağı AKP’nin açıkladığı bin 238 adayının 27’si kadın, bin 211’i erkek. MHP’de ise 805 adaydan 21’i kadın, 784’ü erkek.

HÜDA PAR’ın ise toplam 734 belediye başkan adayının içerisinde 23 kadın, 711 erkek adayı bulunuyor. Yeniden Refah Partisi’nin toplam bin 240 belediye başkan adayı var. Yeniden Refah’ın kadın aday sayısı 50 iken, erkek sayısı bin 190 olarak kayıtlara geçti.

Cumhur İttifakı’nın ortaklarında kadın adaylara ne kadar yer verildiği oranlarla daha net görülüyor. Buna göre kadın aday oranları AKP’de yüzde 2,18 ve MHP’de yüzde 2,6 iken, HÜDA PAR’da yüzde 3,13 ve Yeniden Refah’ta yüzde 4,03 oldu.

İYİ Parti son yerel seçimlerin iki katından fazla kadın aday çıkardı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 103 kadın, bin dokuz erkekle toplamda bin 112 belediye başkan adayı bulunuyor. CHP, 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Türkiye çapında toplamda 49 kadın aday çıkarmıştı. Böylece bu yıl yapılacak olan seçimlerde CHP, bu sayının iki katı kadar kadın aday gösterdi.

İYİ Parti ise Cumhuriyet’in 100. yılını vurgulayarak 100 kadın aday gösterdi. İYİ Parti’nin 951 adayından 851’i erkeklerden oluştu.

CHP’nin kadın aday çıkarma oranı yüzde 9,26 olurken, İYİ Parti’nin yüzde 10,51 olarak kaydedildi.

DEM Parti’nin resmi olarak kadın aday oranı yüzde 30,98

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) eş başkanlık sistemiyle bütün seçim çevrelerinde bir kadın ve bir erkek aday açıkladı ancak YSK’ya bildirilen adaylardan 145’i kadın adaylar oldu. DEM Parti’nin resmi olarak işleme koyulan 468 belediye başkan adayından 323’ü erkek adaylar oldu. Eş başkanlık sistemiyle adaylarının yarısı kadınlardan oluşsa da resmi verilere göre DEM Parti’de kadın adayların oranı yüzde 30,98’de kaldı.

En yüksek kadın aday oranına 146 bölgede aday gösteren TİP ulaştı

Saadet Partisi’nin bin 266 toplam adayından 46’sı, Gelecek Partisi’nin 120 adayından 12’si, DEVA Partisi’nin 538 adayından 82’si ve Zafer Partisi’nin 721 adayından 106’sı kadın adaylardan oluştu. Bu verilere göre Saadet Partisi yüzde 3,63, Gelecek Partisi yüzde 10, DEVA Partisi yüzde 15,24 ve Zafer Partisi yüzde 14,7 oranında kadın adayla 31 Mart’ta yarışacak.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise 146 seçim bölgesinde aday gösterdi, 55’i kadın ve 91’i erkek adaylardan oluştu. Medyascope‘un incelediği verilerde kadın aday oranı en yüksek parti yüzde 37,67 ile TİP oldu.

AKP tek büyükşehirde kadın aday gösterdi, MHP hiçbir büyükşehir ve ilde kadın aday çıkarmadı

AKP aday çıkardığı 28 büyükşehirin sadece birinde kadın aday gösterdi, Gaziantep’te mevcut başkan Fatma Şahin yeniden aday oldu. İl belediyelerinde ise Çanakkale’de Jülide İskenderoğlu, Edirne’de Belgin İba, Iğdır’da Ülkü Öcal AKP’den aday gösterildi. MHP ise büyükşehir ve il belediyelerinin hiçbirinde kadın aday göstermedi, sadece ilçe belediyelerinde kadınlar aday oldu.

HÜDA PAR sadece ilçe belediyelerinde kadın aday gösterdi

Yeniden Refah Partisi bir büyükşehir, iki ilde kadın aday çıkardı. Yeniden Refah’ın Manisa’da büyükşehir için adayı Hatice Nur Germir oldu. İl belediyelerinden Amasya’da Semra Sökme, Karaman’da Durdu Elif Çeliktaş aday gösterildi.

HÜDA PAR ise ne büyükşehir ne de il belediyelerinden kadın aday çıkarmadı, yalnızca ilçe belediyelerinde kadın aday gösterdi.

CHP’den tarihinin en fazla kadın adayı

Tarihinin en fazla kadın adayını çıkaran CHP, büyükşehirlerde beş, il belediyelerinde ise altı kadın aday gösterdi. Eskişehir’de Ayşe Ünlüce, Kahramanmaraş’ta Mukaddes Zeynep Arıkan, Sakarya’da Azize Çeroğlu, Tekirdağ’da Candan Yüceer, Aydın’da Özlem Çerçioğlu CHP’nin büyükşehirlerdeki kadın adayları oldu.

CHP’nin il belediyesi adayları: Bilecik’te Melek Mızrak Subaşı, Afyonkarahisar’da Burcu Köksal, Aksaray’da Pelinsu Yıldırım Demir, Erzincan’da Özge Vataner Özege, Edirne’de Filiz Gencan Akın, Şırnak’ta Özlem Baran.

İYİ Parti’nin 100 kadın adayından 10’u büyükşehir ve illerden

İYİ Parti dört büyükşehirde, illerde ise altı kadın aday gösterdi. İYİ Parti’nin büyükşehir adayları Antalya’da Nesrin Ünal, Adana’da Ayyüce Türkeş Taş, Erzurum’da Fatma Canan Uçar, Samsun’da İmren Nilay Tüfekci oldu. İllerde ise Sivas’ta Merve Yıldız Yaray, Karaman’da Nihal Tümene, Sinop’ta Serpil Ünlütürk, Bitlis’te Neslihan Çeliktenyıldız, Adıyaman’da İz Yücedağ, Erzincan’da Veda Bingöl aday gösterildi.

Büyükşehir ve illerde en çok kadın aday DEM Parti’den

Büyükşehir ve illerde en çok kadın adaylara yer veren DEM Parti oldu. Resmi bildirimlere göre DEM Parti’nin sekiz büyükşehirde ve 27 il belediyesinde kadın adayı var. İstanbul’da Meral Danış Beştaş, Ankara’da Gültan Kışanak, Aydın’da Suzan Koç, Hatay’da Perihan Pakize Sinemillioğlu, Diyarbakır’da Ayşe Serra Bucak Küçük, Erzurum’da Gülderen Varli, Trabzon’da Bedriye Zırığ, Samsun’da İnci Aydın aday gösterildi.

DEM Parti’nin il belediyelerindeki adayları ise şöyle:

Edirne’de Aylin Hacaloğlu, Çanakkale’de Canan Aytaç, Uşak’ta Sanya Hakimoğlu, Kütahya’da Sibel Temel, Düzce’de Ayfer Fatma Çelik, Afyonkarahisar’da Zehra Yalçın, Isparta’da Meral Karakuş, Burdur’da Fatma Arslan, Niğde’de  Başak Caner Aktaş, Aksaray’da Kıymet Temel, Kırşehir’de Kadriye Turan, Kırıkkale’de Cahide Dorak, Çankırı’da Sadiye Akoğlu, Zonguldak’ta Ceylan Turğut, Yozgat’ta Merve Eylül Bütün, Sinop’ta Sedef Karakurt, Nevşehir’de Helin Elif Geyik, Siirt’te Sofya Alağaş, Batman’da Gülüstan Sönük, Ağrı’da Hazal Aras, Sivas’ta Semiha Şahin, Tokat’ta Gülce Vidinli, Bayburt’ta Tülay Kılınç, Giresun’da Feride Kızgit, Karabük’te Emine Kaya, Karaman’da Zozan Efetürk, Kırklareli’nde Mizgin Özkurt Aksu.

Diğer partilerin büyükşehir ve illerde kadın adayları

  • TİP büyükşehirde üç kadın aday gösterirken il belediyesinden ise iki kadın aday çıkardı. TİP, Denizli’den Yağmur Yalçın, Malatya’dan Burcu Aslan ve Sakarya’dan Dilek Kaçar’ı aday gösterdi. Parti’nin il belediyesindeki adayları ise Bilecik’te Burçin Acar ve Bolu’da Aslı Nur Yılmaz oldu.
  • Zafer Partisi, iki büyükşehirdeki kadın adayları Kocaeli’de Nermin Tol, Ordu’da Sevinç Başaran oldu. Çanakkale’de Bilge Gündüz, Karaman’da Nevin Yüce, Zonguldak’ta Nilgün Sadıkoğlu Danışman, Hakkari’de Melis Yıldız Akın, Bolu’da İlkay Bayrak olmak üzere beş ilde kadın adaylarla yarışacak.
  • Gelecek Partisi’nin Denizli Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Sema Silkin Ün olurken, il belediyeleri için Edirne’de Hava Aksoy, Bartın’da Yasemin Dora Kurtkaya, Amasya’da Tevhide İlkim Arpacıoğlu aday gösterildi.
  • DEVA Partisi, büyükşehir adayları İzmir’de Serap Karaosmanoğlu ve Samsun’da Kebire Birer Türk oldu. Edirne’de Hanım Hülya Göçer, Yalova’da Aslı Üresin, Nevşehir’de Fatma Altuntaş, Ağrı’da Ayten Erat, Kars’ta Lalan Parıltı, Rize’de Pınar Kuk İslamoğlu DEVA Partisi’nden aday gösterildi.
  • Saadet Partisi, dört il belediyesinde kadın aday çıkarırken hiçbir büyükşehirde kadın aday çıkarmadı. İllerdeki kadın adayları Kırşehir’de Fatma Ekim Terzioğlu, Nevşehir’de Merve Işık, Kilis’te Zeynep Gültekin, Giresun’da Esra Bektaş oldu.

Büyükşehir ve illerde gösterilen adayları Medyascope’un interaktif haritasından inceleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.