Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ÖZEL HABER: Selahattin Demirtaş, İstanbul için devreye girebilir

Medyascope’un edindiği bilgiye göre eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde İstanbul için devreye girebilir.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 31 Mart Yerel Seçimleri’nde İstanbul için devreye girebileceği öğrenildi.Medyascope‘un edindiği bilgiye göre Demirtaş seçimlere iki-üç gün kala sosyal medya hesabından açıklama yayımlayabilir ya da demeç vererek devreye girebilir.

Kulislere göre Demirtaş DEM Parti İstanbul adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’yi destek açıklayabilir. Sekiz yıldır siyasetten uzak olan Leyla Zana da yerel seçimlerde DEM Parti için çalışmaya başladı.

Adı konmamış ittifak

HDP (şimdi DEM Parti) 2019 Yerel Seçimleri’nde büyükşehirlerde aday çıkarmadı. Parti, ittifakta olmasa da İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nu Ankara’da Mansur Yavaş’ı destekledi.

“Yürü Bay Kemal!”

2023 Genel Seçimleri’nde Selahattin Demirtaş sosyal medya hesabından “Yürü Bay Kemal!” başlıklı bir yazı ile Kılıçdaroğlu’na destek verdi. Demirtaş bu mesajında Yeşil Sol Parti’nin (şimdiki DEM Parti) de aralarında bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’na çağrıda bulunarak, “Derhal seçime gidip bu çetelerden kurtulmak! Yürü Emek ve Özgürlük İttifakı! Yürü Sosyalist Güç Birliği! Yürü Millet İttifakı! Yürü Bay Kemal! Yan yana yürüyün. Birleştirin, barıştırın ve yeniden inşa edelim, yıkılan bu ülkeyi. Başka çaremiz yok, başaracağız” dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı Demirtaş’ın bu açıklamasının ardından aday çıkarmadı ve Kılıçdaroğlu’nu destekledi.

2023 Genel Seçimleri’nde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden kazandı. Demirtaş seçimlerin hemen ardından aktif siyaseti bıraktığını duyurdu ve o zamandan beri herhangi bir açıklama yapmadı.

Bu sırada parti içinde de bir özeleştiri süreci başladı. Partinin yönetici kadroları değişti, Pervin Buldan ve Mithat Sancar eş genel başkanlığı görevini Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’a devretti.

Başak Demirtaş’ın adaylık süreci

Tüm bu gelişmelerin ardından kent uzlaşısı kavramı ortaya atıldı.

31 Mart Yerel Seçimleri sürecine girildiğinde Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olabileceği konuşuldu. Başak Demirtaş da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, parti ve taban isterse aday olabileceğini söyledi. Daha sonra Başak Demirtaş’ın aday olmayacağını duyuruldu. Selahattin Demirtaş ise Başak Demirtaş aracılığıyla yolladığı mesajda, “üçüncü yol siyaset”i önerdi.

DEM Parti “birilerine kazandırmak için değil, kazanmak için” 81 ilde aday çıkardı. İstanbul için de Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni aday gösterildi.

DEM Parti bazı bölgelerde, örneğin İstanbul Esenyurt ve Mersin’de aday çıkarmadı. DEM Parti bu stratejisiyle iktidarın da dikkatini çekti. Yeniden çözüm süreci tartışmaları başladı. AKP ve DEM Parti’nin artık kayyum ataması olmayacağı konusunda uzlaştığı ileri sürüldü. Bu süreçte bazı DEM partili isimler de yıllardır çıkamadıkları ana akım televizyon ekranlarında kendilerine yer buldu. Bunun en çarpıcı örneği Meral Danış Beştaş’ın Habertürk’e çıkmasıydı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.