Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’daki terör saldırısında ölü sayısı 137’ye yükseldi | Putin: “Saldırganlar Ukrayna’ya kaçarken yakalandı”

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Crocus Belediye Binası’nda bulunan konser salonunda saldırı düzenlendi. Kamuflaj giyen 5 kişi, konser salonuna girdi ve salonda bulunanların üzerine ateş açtı. Rusya Soruşturma Komitesi’nin aktardığına göre Moskova’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 137’ye yükseldi. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

Rus medyasının aktardığına göre saldırganlar, söz konusu saldırıda patlayıcı da kullandı. Saldırının ardından binada patlama olduğu ve yangın çıktı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda binanın üzerinde yükselen dumanlar ve silahlı saldırganların otomatik silahlarla ateş açtığı görülüyor.

Terör saldırısında yetkililerin bildirdiğine göre en az 137 kişi hayatını kaybetti, 145 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin arasında üç çocuk da bulunuyor. Moskova Valisi Andrey Vorobyov, 110 yetişkin ve 5 çocuğun hastaneye kaldırıldığını ve en az 60 yaralanın durumunun ciddi olduğunu belirtti.

Saldırıyı IŞİD’in Horasan kolu üstlendi. IŞİD, Telegram hesabından yaptığı açıklamada terör saldırısını kendilerinin düzenlediğini ve saldırganların daha sonra kaçmayı başardığını ifade etti. Kremlin’den yapılan açıklamada Moskova’daki terör saldırısına doğrudan karışan 4 kişi dahil 11 kişinin yakalandığı belirtildi.

Bu saldırı, 2004’te de Beslan’da 186’sı çocuk olmak üzere 330 kişi bir okul baskınında Çeçen militanlar tarafından öldürülmesinin ardından gerçekleşen en ölümcül saldırı olarak kayıtlara geçti.

13 Kasım 2015’te Fransa’nın başkenti Paris’teki Bataclan konser salonu, stadyum, restoranlar ve barlara düzenlenen saldırıları da IŞİD üstlenmişti. En az 130 kişinin ölümüne neden olan saldırılar, barış zamanında Fransız topraklarındaki en büyük can kaybına yol açmıştı.

Saldırının ardından Putin’den ilk açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, belediye binasındaki terör saldırısının ardından bugün (23 Mart) halka seslendi. Saldırıyı “barbarca bir terör eylemi” olarak değerlendiren Putin, “Düşmanlarımız bizi asla bölemeyecek” dedi.

Bütün saldırganların Ukrayna’Ya kaçmaya çalışırken yakalandığını aktaran Putin, bu saldırıdan sorumlu olanların cezalandırılacağını belirtti.

Kiev hükümeti ise Putin’in bu iddiasını “saçmalık” olarak değerlendirdi.

Putin, 24 Mart Pazar gününü ulusal yas ilan etti.

ABD Büyükelçiliği uyarmıştı

ABD’nin Moskova Büyükelçiliği, Rusya’nın başkentinde aşırılıkçıların büyük bir saldırı planı yaptığını belirterek vatandaşlarını uyarmıştı. Açıklamada, “Elçiliğimiz aşırılık yanlısı grupların Moskova’da konser gibi büyük etkinliklere saldırı planlarıyla ilgili raporları takip ediyor. ABD vatandaşlarının gelecek 48 saat içinde kalabalık etkinliklerden uzak durmaları tavsiye edilir” denilmişti.

Rusya Güvenlik Servisi, daha önce IŞİD’in Moskova’da bir sinagoga düzenleyeceği saldırıyı engellediğini duyurmuştu.

İşte saldırı sonrası yoldan çekilen ilk görüntüler:

Salon boşaltıldı ve konser alanındaki en az 100 kişi tahliye edildi. Bölgeye en az 70 ambulans sevk edildi. Rus medyasının aktardığına göre saldırı sırasında konser salonunda en az 6 bin 200 kişinin bulunduğu bildirildi. Konserde sahne alan Piknik grubunun müzisyenleri arasında yaralanan yok.

Konser alanından çekilen görüntü.

Bölgeye çevik kuvvet ekipleri de gönderildi.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, saldırıyı “büyük bir trajedi” olarak nitelendirdi.

Belediye binası yakınlarında ikinci patlama

Rusya’daki televizyon kanallarına göre Crocus Belediye Binası yakınlarında ikinci bir patlama meydana geldi.

Rusya’da haftasonu toplantıları iptal edildi.

Sobyanin’in açıklamalarına göre belediy binasından çıkartılan kişiler, en yakın hastaneye götürüldü. Güvenlik güçleri, belediye binası içinde saldırganları arıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan ilk açıklama

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, belediye binasına yapılan bu saldırıyı “canavarca bir saldırı” olarak nitelendirdi.

Uluslararası kamuoyuna seslenen Zaharova, bütün ülkelerin bu saldırıyı kınaması gerektiğini ifade etti.

Bununla birlikte Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, saldırıyı kınayan bir açıklama yayımladı. Kadirov yayımladığı açıklamada, “Sivillere yönelik bu tür şiddet eylemlerini şiddetle kınıyorum” dedi.

Beyaz Saray’dan açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, terör saldırısına Ukrayna’nın karıştığına dair bir bilgi olmadığını söyledi. Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Moskova’da ve Rusya’da, Putin’in ülkeyi yönetme şekline itiraz edenler var ama saldırı ile bağlantı kurabileceğimizi düşünmüyorum. Daha fazla zamana ve daha fazla bilgiye ihtiyacımız var” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak da X hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın saldırı ile alakası olmadığını belirtti.

Türkiye’den taziye mesajı

Moskova’daki terör saldırısını kınayan Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, “Masum sivilleri hedef alan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Rus halkına ve Rusya hükümetine en derin taziyelerimizi sunuyoruz” denildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u telefonla aradı ve başsağlığı diledi.

Kaynak: Guardian, Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.