Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: Diyarbakır’da sokakta geçim ve seçim kaygısı

Kürt siyasetinin merkezi olan ve iki dönemdir kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır’da seçim değil, geçim ve kayyum kaygısı konuşuluyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Ayşe Serra Bucak Küçük, kayyum kaygısı taşımadıklarını ve hedeflerinin yüzde 65 oy almak olduğunu söyledi. AKP adayı Mehmet Halis Bilden ise, kentteki en büyük sorunun işsizlik olduğunu, kazanması halinde beş yılda 60 bin kişiyi iş sahibi yapacaklarını vurguladı.

Yerel seçim heyecanı Diyarbakır’da her yıl düzenlenen Nevroz kutlaması ile birlikte yaşanırken, şehirde cadde ve sokaklar adayların afişleri ile süslendi. DEM Parti, Diyarbakır’da büyükşehir için eski başkan Gültan Kışanak’ın danışmanlığını yapan Ayşe Serra Bucak Küçük ve maden mühendisi Doğan Hatun’u eş başkan adayı olarak belirledi. AKP ise 25 yıl önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde İmar Daire Başkanı olarak çalışan ve daha sonra AFAD Başkanlığı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü yapan Mehmet Halis Bilden’i aday gösterdi.

“Bizim olanı almak istiyoruz”

DEM Parti Eş Başkan adayı Bucak, sokakta çok konuşulan “Yeniden kayyum atanabilir” kaygısı için, “Öyle bir şeyi gündemimize almıyoruz. Yeniden kayyum atanmasını düşünmekten ziyade, bizim olanı geri almak istiyoruz. Kayyumlar antidemokratiktir. Sandıktan çıkana saygı duyulması gerekir. ‘Sandıktan çıkan da Kürt halkının iradesidir’ diye bir söylemimiz var ve konuşmalarımızı da buluşmalarımızı da bu yönde yapıyoruz. Kayyum sisteminin kendisini değerlendirirken bu sistemin artık sürdürülebilir bir yanının kalmadığını düşünüyoruz” dedi.

“Seçim çalışmaları iyi gidiyor, sıkıntı yok”

Bucak, seçim çalışmalarının iyi gittiğini, hiçbir sıkıntı olmadığını, sadece ilk dönemlerde seçim ofislerinin açılışında gereğinden fazla kolluğun kendilerini rahatsız ettiğini, şimdi onu da aştıklarını söyledi. Yaptıkları çalışmanın salt bir yerel seçim çalışması olmadığının da altını çizen Bucak, “Bu seçim gerçekten bizden alınanı geri alma seçimidir. Demokratik çözüm noktasında, Kürt sorununun artık konuşulabilir bir noktaya yeniden evrilmesi noktasında, barışı ve Kürt sorununun çözümünü konuşmamız noktasında da pek çok çağrımız oluyor” dedi.

“Hedefimiz Diyarbakır’da yüzde 65’i zorlamak”

Bucak, bir önceki seçimden daha fazla oy almak istediklerini söyleyerek, “17 ilçenin hepsini almak gibi bir hedefimiz var. Sahada gözlemlediğimiz kadarıyla oylarımızı yükseltiyoruz. Somut bir rakam söyleyemeyeceğim ama yüzde 65’e varan bir oranı zorlayabiliriz büyükşehir açısından. İlçelerimizde bu daha da fazla olur” diye konuştu.

“Ankara, rehine siyasetinden vazgeçmelidir”

Bucak, Türkiye’de 31 Mart’tan sonra yeni bir sayfa açılıp açılmayacağı ile ilgili soru üzerine ise, “Ankara Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayımız Gültan Kışanak şahsında tüm seçilmiş arkadaşlarımızın, siyasetçilerimizin, parti yöneticilerimizin o zindanlarda, o cezaevlerinde yerinin olmadığını düşünüyoruz. Siyasetçilerin, parti yöneticilerinin, eş başkanların, seçilmişlerin yeri bu toplumun yanıdır. Bu rehine siyasetinden vazgeçmelidir Ankara” dedi.

AKP’li Bilden de sahada

AKP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Halis Bilden ise, bürokratlık görevlerinden dolayı 25 yıldır Diyarbakır’dan uzakta olsa da Diyarbakır’ı bilen bir isim. Bilden, 60 gündür sahada olduğunu ve çok rahat bir ortamda seçimi yürüttüklerini söyledi. Kalan günlerin de problemsiz geçmesi temennisinde bulunan Bilden, gündeme gelen iki projesi ile ilgili detayları anlattı.

“Surları 100 yıl önceki haline dönüştüreceğim”

Diyarbakır’ın kalbi sayılan tarihi Sur ilçesinde 1932’de dönemin valisinin, “İçeride kolera salgını var” diyerek kuzeyden ve güneyden surları topa tutup yüzde 10’unu yıktığını söyleyen Bilden, “Üç tane de burç yıktırmış o zaman. Albert Gabriel diye bir arkeoloğun yolu Diyarbakır’dan geçiyormuş. Bunu fark edince Atatürk’e bir telgraf çekmiş ve Atatürk hemen valiyi görevden alarak yıkımı durdurmuş. Biz de buna ‘ihya’ diyoruz. İlk işlerimizden biri bu olacak. Sur’la ilgili projemiz iki döneme yayılacak. Çok kapsamlı bir iş yapacağız Sur’la alakalı” dedi.

“Dokuz bölgeyi kentsel dönüşüne tabi tutmak lazım”

Bilden, 104 bin konut projesiyle ile ilgili ise, “Toplamda dokuz bölge tespit ettik. Ben yaklaşık 28 yıl önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde İmar Daire Başkanı’ydım. Benim o dönemden beri çalışmalarım var. Uzmanlığım da restorasyon, yüksek mimarım. Buna iki yıllık AFAD Başkanlığı’nı da eklediğimizde hangi bölgenin ne durumda olduğunu, hangi yapının dirençli olduğunu biraz biliyorum. Dokuz bölgeyi çok ivedi bir şekilde kentsel dönüşüme tabi tutmamız lazım” dedi.

Diyarbakır’da yaklaşık 450 bin kişinin dayanaksız evlerde yaşadığını söyleyen Bilden, “Kardeşlerimiz şu an dayanıklı olmayan evlerde yaşıyorlar. Allah muhafaza 5-6 şiddetinde bir deprem olsa bile buralar çok önemli bir zarar görebilir. Bunların büyük bir kısmını yerinde dönüştüreceğiz ama bazı yerlerde yoğunluk çok fazla” dedi.

Seçilmeleri halinde yapacakları 104 bin konutu iki dönemde yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Bilden, bu yapılar için hak sahiplerinden para alınmayacağını, konutlar tamamlanana kadar kiralarının da belediye tarafından ödeneceğini söyledi.

Bilden, yeni konutlarla birlikte Diyarbakır merkezde bir ilçe daha oluşabileceğini dile getirdi.

“Diyarbakır’da 60 bin kişiye iş imkanı sağlayacağız”

Seçim çalışmaları sırasında kendisine iletilen şikâyetlerin başında işsizliğin geldiğini söyleyen Bilden, “Bizim çok sayıda işsiz hemşerimiz var. Her evde neredeyse bir veya iki kişi, bazı evler büyük evlerde ise üç-dört kişi işsiz. Çok iş talebi var. Zaten bizim açıkladığımız tüm projelerimizin sonucu ve çıktısı da istihdam” dedi.

Sokakta konuştuğumuz hemen herkes ise kayyum kaygısından söz etti. Seçimi DEM Parti’nin kazanacağını söyleyen yurttaşlar, seçim havasından çok, geçim sıkıntısı ile ilgili dert yandı. Vatandaşlar, Diyarbakır’da ekonomik sıkıntıların her şeyin önüne geçtiğini vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.